Kredittvurdering Bank
Kredittvurdering: Lurer du på hvordan banken vurderer om en lånetager er kredittverdig?

Kredittvurdering

Hvorfor gjør banken en kredittvurdering av deg når du søker om lån eller kredittkort?

Bilde av Anders Øie

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Publisert: 28.08.2020

Før du får innvilget etlån må banken forsikre seg om at du er kredittverdig. På bakgrunn av dette er det laget flere ulike skalaer for å vurdere din personlige økonomi og dermed din risiko for mislighold av lån. En mye brukt skala går fra 1-100, hvor 100 er beste resultat. Her er beskrivelse av denne skalaen:

  • 0-14 - ikke kredittverdig
  • 15-29 - Kreditt mot sikkerhet
  • 30-49 - Kredittverdig
  • 50 - 74 - God kredittverdighet
  • 75 - 100 - Beste kredittverdighet

Les også: Hvor mye kan jeg låne?

For å få et lån uten sikkerhet må du på denne skalaen ha en score på minst 30 poeng, mens du med sikkerhet i fast eiendom kan få lån selv med kredittverdighet ned mot 15 poeng. Husk at du ikke er garantert å få innvilget et lån til tross for at du scorer høyere enn minstekravene i denne skalaen.

For forbrukslån og noen typer sikrede refinansieringlån vil kredittvurderingen spille inn på hvor mye lån du tilbys og hva slags rente du får. Scorer du høyt vil banken kunne låne deg mye penger til en lav rente, mens du vil kun få innvilget lave lånesummer til høy rente hvis du scorer lavt. For boliglån er det som regel enten eller. Enten er kredittvurderingen godkjent, og du får lån til en fastsatt rente. Eller så går du ikke gjennom kredittsjekken, og du får ikke et lånetilbud. For boliglån er det belåningsgrad og betjeningsevne som avgjør hvor stort lån du tilbys.

Les også: Slik får du lån med betalingsanmerkning

Gjennomsnittssummen i Norge på denne skalaen ligger på rundt 60 poeng.

Også andre rangeringer benyttes

Ulike kredittvurderingsselskaper benytter ulike rangeringer og skalaer. Felles for alle er imidlertid at de prøver å gi et objektivt et svar på om du har høy, middels eller lav risiko for å misligholde lånet ditt.

Få en best mulig låneavtale

Få tilbud fra flere tilbydere. Tjenesten er helt uforpliktende, og du står fritt til å velge et av tilbudene eller ikke.

Boliglån Billån Forbrukslån Refinansiering