Når regningene hoper seg opp: Dersom noe har ført til at du har fått en betalingsanmerkning kan det få konsekvenser for dine lånemuligheter. Enkelte banker gir lån likevel.

Lån med betalingsanmerkning

Har du betalingsanmerkning, er det vanskelig å få lån. Det er imidlertid ikke umulig.

Bilde av Nora Geard Nygaard

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Sist endret: 13.08.2020

Når får man betalingsanmerkning?

Betalingsanmerkning er noe du kan få når du ikke betaler gjelden din. Det er dog en forholdsvis lang prosess før en ubetalt regning blir til en betalingsanmerkning:

 1. Dersom du ikke betaler en faktura innen betalingsfristen, får du i noen tilfeller først en purring. Noen ganger sendes det først ut inkassovarsel, uten at du får purring først.
 2. Dersom beløpet på inkassovarselet ikke betales innen fristen, sender inkassobyrået ut en betalingsoppfordring til deg.
 3. Dersom betalingsoppfordringen ikke blir betalt innen fristen, rapporteres det til kredittopplysningsbyråene. Forliksrådet eller namsmannen kobles også inn i saken.
 4. Kredittopplysningsbyråene sender så ut et varslingsbrev om at saken er i ferd med å bli registrert som en betalingsanmerkning.
 5. Er ikke pengene betalt innen 30 dager fra varslingsbrevet er sendt, vil saken bli registrert som betalingsanmerkning.

Dersom en kredittsjekk av deg viser at du har en slik betalingsanmerkning, vil det være svært vanskelig å få de fleste typer lån eller forbrukslån i de fleste banker. Derfor vil inkassobyråer også minne deg på dette for å motivere deg til å betale, før saken går så langt at en betalingsanmerkning blir registrert.

Er du usikker på om du har betalingsanmerkning? Kredittvurderingsbyråene er pliktige å oppgi denne informasjonen gratis.

Hvordan få lån med betalingsanmerkning

Med betalingsanmerkning vil de fleste banker avslå lånesøknaden din, men noen få banker gir deg mulighet til å refinansiere hvis du har sikkerhet i egen bolig. Det kan imidlertid være vanskelig å orientere seg i markedet og finne frem til de beste bankene som vil gi lån til tross for betalingsanmerkning.

På lån.no gjør vi det enkelt for deg:

 • Fyll ut skjemaet på denne siden, og du vil få tilbud fra banker som bryr seg mer om din fremtidige betalingsevne enn betalingshistorikken din.

Husk! Det er et krav at du kan stille en form for sikkerhet, ved at du eier egen bolig, eller at noen stiller opp som kausjonist eller medlånetaker for deg. Du må også vise stor vilje til å endre de dårlige økonomiske vanene, og det er flott om du har mer inntekter og færre utgifter enn da du fikk betalingsanmerkningen.

Å leie bolig eller få boliglån er vanskelig med betalingsanmerkning
Får store konskvenser: Med betalingsanmerkning er det vanskelig blant annet å leie bolig og få boliglån.

Les også: Betalingsproblemer: Råd hvis du havner i gjeldsknipe

Kan få andre store konsekvenser

En betalingsanmerkning kan også føre til mer enn økonomiske konsekvenser, da det for eksempel kan gå utover dine muligheter i arbeidslivet, ettersom noen arbeidsgivere undersøker om du har økonomien i orden. En arbeidsgiver kan imidlertid kun sjekke din kredittsituasjon dersom jobben du søker på handler om å håndtere økonomi, eller hvor det er en vesentlig del av arbeidsoppgavene.

Det kan i tillegg bli vanskelig å komme seg inn på leiemarkedet, fordi mange utleieselskaper også sjekker din finansielle situasjon.

Med en betalingsanmerkning vil du ellers få problemer med å tegne en forsikring, bestille strøm- eller mobilabonnement, samt handle på kreditt.


Artikkelserie: Alt om refinansiering

Lurer du på noe om refinansiering? Få svar på det du lurer på i vår artikkelserie om temaet.

 1. Alt du trenger å vite om refinansiering
 2. Refinansiere boliglån: 3 alternativ
 3. Refinansiering av dyre smålån og kredittkortgjeld
 4. Lån med betalingsanmerkning
 5. Dette må du gjøre hvis du får betalingsproblemer
 6. Sju tips som hjelper deg med å frigjøre kapital til å nedbetale lån
 7. Hva er Namsfogden?

Sjekk betalingsanmerkninger

Du har rett til å få informasjon om dine betalingsanmerkninger fra kredittbyråene, og du har rett på å få denne informasjonen gratis. Ifølge personopplysningslovens § 18 har du rett til innsyn i denne informasjonen både hos inkasso- og kredittbyråene.

Husk at informasjonen skal gis skriftlig, ikke over telefon. Du har krav på svar i løpet av 30 dager.

Les også: Boliglån uten egenkapital

Slik slettes betalingsanmerkningen

Det aller beste er selvsagt om du unngår betalingsanmerkning i første omgang, eller at du betaler alt du skylder før du søker om lån.

For å unngå betalingsanmerkning er det viktig at du i første omgang betaler regninger i tide, men dersom det allerede har gått til inkasso, må du ta kontakt og be om en betalingsordning. Dermed vil du slippe å få betalingsanmerkning.

Tidligere ble anmerkninger stående, men nå skal de strykes etter oppgjør. Du vil dermed ikke fortsatt ha en betalingsanmerkning ved deg dersom du til syvende og sist betaler.

En betalingsanmerkning regnes også som foreldet etter fire år, og vil dermed slettes fra registrene til kredittvurderingsbyråene. Inkassobyrået gjør da en vurdering på om det skal starte en ny rettslig prosess for å kreve inn den gamle gjelden din.