Refinansiering - Orden i økonomien - illustrasjon
Refinansiering: Orden i økonomien gir ro til å glede seg over alt livet har å by på.

Alt du trenger å vite om refinansiering

Refinansiering kan ofte være noe som kan lette renteutgiftene dine, men hvordan fungerer det egentlig?

Bilde av Anders Øie

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Publisert: 26.08.2020

Hva er refinansiering?

Refinansiering vil si å ta opp et nytt lån med lavere rente. Motivasjonen for å gjøre dette kan enten være lavere rente på boliglånet, for å betale ned dyre smålån og/eller kredittkortgjeld, eller få orden i økonomien med et såkalt ryddelån.

Hva skiller et refinansieringslån hos en kredittbank fra et vanlig forbrukslån?

Betingelsene for et refinansieringslån hos kredittbankene er i utgangspunktet de samme som tilbys personer som ønsker å ta opp et «vanlig» forbrukslån. Allikevel kan det være flere grunner til å refinansiere dyr kredittgjeld og samle alle lån ett sted.

 • Banken kan sørge for å nedbetale alle de tidligere lån og kreditter du oppgir i lånesøknaden når du søker om refinansiering.
 • Du får bedre oversikt og har kun én faktura å forholde deg til.
 • Renten på et ordinært forbrukslån er i de fleste tilfeller lavere enn hva den er på kredittkort og dyre smålån.

Når du søker om refinansiering vil banken vurdere om du er i stand til å betjene et samlet lån hos banken. Du vil bli tilbudt lavere rente hvis banken mener det er stor sannsynlighet for at du vil greie dette, enn hvis risikoen for at du ikke klarer å betjene det nye lånet er stor. Anser banken det som lite sannsynlig at du vil klare å betjene et refinansieringslån kan du få avslag på søknaden din.

Hva skiller refinansiering av boliglån fra et ryddelån?

Det kan være flere grunner til å refinansiere boliglånet. Den første er at renten på det nåværende lånet rett og slett ikke er konkurransedyktig, og at du derfor ønsker å refinansiere lånet hos en bank som kan tilby deg bedre betingelser. nbsp;Den andre kan være at dine faste eiendeler har økt i verdi og/eller at du har betalt ned så mye av lånet at du kvalifiserer for bedre rente hos banken fordi lånebeløpet utgjør mindre enn f.eks. 60 % av boligens verdi. Det tredje kan være at du ønsker mer fleksibilitet og ønsker å bytte ut boliglånet med et rammelån.

Et såkalt ryddelån er et lån for personer som har sikkerhet i fast eiendom, men som kanskje ikke har nok sikkerhet til at bankene ønsker å tilby refinansiering i et vanlig boliglån. Eller at man av andre årsaker ikke får lån i ordinære banker. Årsaken til dette kan være at man har pådratt seg flere ulike/dyre lån og/eller at man har betalingsanmerkninger og inkassosaker mot seg. Det finnes noen banker som spesialiserer seg på å tilby refinansieringslån til personer i denne gruppen. Disse lånene vil typisk ha en rente som ligger et godt stykke over vanlige boliglånsrenter, men et godt stykke under rentene på forbrukslån.

Generelt for alle typer refinansieringslån er at jo høyere andel av lånet du kan stille sikkerhet for, jo gunstigere betingelser får man hos banken. Sikkerhet kan man stille i fast eiendom, eller via kausjonist.


Artikkelserie: Alt om refinansiering

Lurer du på noe om refinansiering? Få svar på det du lurer på i vår artikkelserie om temaet.

 1. Alt du trenger å vite om refinansiering
 2. Refinansiere boliglån: 3 alternativ
 3. Refinansiering av dyre smålån og kredittkortgjeld
 4. Lån med betalingsanmerkning
 5. Dette må du gjøre hvis du får betalingsproblemer
 6. Sju tips som hjelper deg med å frigjøre kapital til å nedbetale lån
 7. Hva er Namsfogden?

Hva er fordelen med refinansiering?

Fordelene med refinansiering er at banken sørger for å betale ned all lån og gjeld, slik at du kun sitter igjen med ett samlet refinansieringslån. Ofte vil renten på dette ene lånet være lavere enn det du har fra før, og i alle tilfeller vil du få mer oversikt over din egen økonomiske situasjon ved å samle alle lån og kreditter i ett lån hos én bank.

Det er også mye enklere å opprettholde en god kommunikasjon med én kreditor enn hvis du har flere forskjellige kreditorer som til enhver tid ønsker å få pengene sine tilbake. Viser du betalingsvillighet til banken som tilbyr deg refinansieringslånet er sjansen større for at du kan få betalingsfrihet eller avdragsfrihet i perioder hvor økonomien er dårlig, enn hvis du har gjeld spredt rundt hos flere banker.

Hvordan refinansiere?

Du kan spare mange penger på å refinansiere lån eller kreditter med dårlige betingelser. Slik gjør du:

 • Finn laveste effektive rente – første steg i refinansieringsprosessen er å finne det lånet som gir deg laveste effektive rente. Du kan se bort fra nominell rente, da dette kun brukes til å regne ut effektiv rente som er den renten du faktisk betaler på lånet. For refinansieringslån hos kredittbanker er det viktig at du faktisk får et konkret tilbud, og ikke baserer deg på rentene bankene opererer med i annonser osv. Disse bankene setter renten individuelt, og du kan ende opp med både bedre eller dårligere rente enn gjennomsnittsrenten som skal brukes i markedsføring.
 • Send inn dokumentasjon – hvis du ikke allerede har sendt inn dokumentasjon tidligere i prosessen er det tid for å gjøre dette. For å slippe ekstraarbeid bør du passe på at du sender inn all nødvendig dokumentasjon. Som regel er det siste lønnsslipp og selvangivelsen fra året før som er det aktuelle. Har du medlåntaker, må også han/hun sende inn sin dokumentasjon.
 • Betal ned gammel gjeld med et nytt refinansieringslån – når du har fått innvilget et lån med bedre betingelser enn du har i dag kan selve refinansieringen kan begynne. Prinsippet for refinansiering med ett samlelån i én bank er enkelt: Du får tilsendt en utbetalingsfullmakt sammen med lånedokumentene fra banken. Fyll ut fullmakten og returnér denne til banken. Banken sørger for å betale dine gamle lån.

Du spare mye penger på refinansiering hvis du både finner et lån med lavere rente og klarer å korte ned nedbetalingstiden på lånet. Jo lengre tid du strekker betalingen, jo mer vil dine samlede renteutgifter ende på. Husk at du kan trekke fra alle kostnader i forbindelse med refinansiering på skatten. Hovedkostnaden vil som regel være etableringsgebyr i den nye banken. Du vil få 27 % skattefradrag på disse utgiftene.

Fallgruver

 • Du strekker lånet over lengre tid og øker samlede renteutgifter – husk å forsøke å strekke lånet over så kort tid som mulig. Hvis du refinansierer et dyrt lån med 10 års nedbetalingstid inn i et billigere lån med 20 års nedbetalingstid, vil samlede renteutgifter i de fleste tilfellene være høyere på det billigste lånet. De pengene du sparer på lavere renter bør brukes direkte på nedbetaling av lån, ikke ekstra forbruk.
 • Du refinansierer når det ikke lønner seg – har du et lite lån eller mange små lån som du ønsker å betale ned på kort tid, vil gebyret for å etablere et nytt lån ofte overstige besparelsene ved å refinansiere.