Frigjøre kapital og nedbetale lån - Illustrasjonsbilde
Gjeldsfri: Refinansiering er et fornuftig første steg for å bli gjeldsfri.

Sju tips som hjelper deg med å frigjøre kapital til å nedbetale lån

Har du havnet i en gjeldsknipe? Vi har samlet sju tips til hvordan du kan frigjøre kapital for å komme deg ut av knipen.

Bilde av Anders Øie

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Publisert: 26.08.2020
Fakta

Kort og godt

1. Selg unna alt du ikke bruker

2. Selg bilen om du kan

3. Skaff deg en deltidsjobb.

4. Betal ned gjelden med et fast beløp

5. Slutt å røyke og/eller snuse

6. Be om avdragsfrihet

Vis mer

Hvis du sitter på dyre forbrukslån eller dyr gjeld på kredittkort bør du alltid sørge for å refinansiere disse slik at du samler alle smålån i ett større lån. Har du sikkerhet i fast eiendom kan du også i visse tilfeller refinansiere de dyre lånene inn i boliglånet eller et såkalt «opprydningslån» med en rente som ligger mellom boliglån og forbrukslån. Du vil i visse tilfeller kunne halvere rentekostnadene ved å samle all gjeld på ett sted.

Det aller mest gunstige er selvsagt å nedbetale gjelden, men i tilfeller dette ikke lar seg gjøre kan vi gi noen tips som gjør at du kan frigjøre kapital og dermed nedbetale lånet ditt raskere.

Les også: Betalingsproblemer: Råd hvis du havner i gjeldsknipe

Tips #1: Selg unna alt du ikke bruker

I løpet av livet samler de fleste av oss opp en del verdifulle ting man ikke bruker og kan unnvære. I stedet for å la disse tingene stå i boder eller kjellere kan du legge dem ut for salg på finn.no eller lignende steder. Du vil bli overrasket over hvor mange som er interessert i å kjøpe tingene dine så lenge de er brukbare. Du trenger ikke mange salg før du har fått inn noen tusenlapper raskt og effektivt.

Tips #2: Selg bilen hvis du har mulighet

Bil er en av de mest kostnadskrevende ting du kan besitte. Hvis du har bil og bor i et område med et brukbart kollektivtilbud, eller sykkelmulighetene er gode, bør du selge bilen snarest. Du får inn penger på selve bilen som du kan bruke til å betjene gjelden din med, samtidig som du vil oppdage at utgiftene senkes kraftig når du ikke lengre må punge ut for drivstoff, årsavgift, bompenger og verkstedregninger.

Les også: Slik får du lån med betalingsanmerkning


Artikkelserie: Alt om refinansiering

Lurer du på noe om refinansiering? Få svar på det du lurer på i vår artikkelserie om temaet.

  1. Alt du trenger å vite om refinansiering
  2. Refinansiere boliglån: 3 alternativ
  3. Refinansiering av dyre smålån og kredittkortgjeld
  4. Lån med betalingsanmerkning
  5. Dette må du gjøre hvis du får betalingsproblemer
  6. Sju tips som hjelper deg med å frigjøre kapital til å nedbetale lån
  7. Hva er Namsfogden?

Tips #3: Skaff deg en lystbetont deltidsjobb

Enten du er student eller vanlig arbeidstaker kan du finne en ny deltidsjobb et par ganger i uka. Prøv gjerne noe lystbetont. Liker du f.eks. å trene kan du forsøke å skaffe deg jobb på et treningsstudio som instruktør. Liker du å jobbe med mennesker kan du søke på en jobb som støttekontakt for personer som trenger å komme seg ut på aktiviteter på ettermiddagene. Du kan fort tjene flere tusen kroner ekstra per måned med en deltidsjobb ved siden av studier eller ordinært arbeid.

Tips #4: Sett av et fast beløp til nedbetaling av gjeld hver måned

Vi opplever alle at vi bruker mer penger hvis vi har lønnskontoen full enn hvis den er nesten tom. Hvis du automatisk trekker 1 000 kr ekstra dagen etter lønning hver måned for å nedbetale gjeld, vil du fort se at gjelden minker.

Les også: Boliglån uten egenkapital

Tips #5: Handle billigvarer og gjør store innkjøp

Kjøp billige matvarer i billigbutikker fremfor dyre produkter i gourmetbutikker. I tillegg bør du kjøpe mat for en hel uke hver gang du handler slik at du unngår unødvendig småhandling der du kommer ut av butikken med varer til 300 kr når du egentlig bare skulle ha et brød. Du vil oppdage at det er store penger å spare på dette.

Tips #6: Kutt røyken og snusen

Røyking (og potensielt snusing) tar ikke bare livet av deg, det tar livet av lommeboken din også. Sørg for å kutte ut dette først som sist.

Les også: Avdragsfrihet på boliglånet: Er det lurt?

Tips #7: Be om avdragsfrihet på boliglånet

Du kan be om avdragsfrihet på boliglånet for å nedbetale dyrere gjeld. Dette er selvsagt bare mulig for deg som har boliglån, samt et godt forhold til banken.