Frigjøre kapital og nedbetale lån - Illustrasjonsbilde
Gjeldsfri: Refinansiering er et fornuftig første steg for å bli gjeldsfri.

Frigjør kapital og nedbetal lån

Hvis du sitter på dyre forbrukslån eller dyr gjeld på kredittkort bør du alltid sørge for å refinansiere disse slik at du samler alle smålån i ett større lån. Har du sikkerhet i fast eiendom kan du også i visse tilfeller refinansiere de dyre lånene inn i boliglånet eller et såkalt "opprydningslån" med en rente som ligger mellom boliglån og forbrukslån. Du vil i visse tilfeller kunne halvere rentekostnadene ved å samle all gjeld på ett sted.

Det aller mest gunstige er selvsagt å nedbetale gjelden, men i tilfeller dette ikke lar seg gjøre kan vi gi noen tips som gjør at du kan frigjøre kapital og dermed nedbetale lånet ditt raskere.

  1. Selg unna alt du ikke bruker - I løpet av livet samler de fleste av oss opp en del verdifulle ting man ikke bruker og kan unnvære. I stedet for å la disse tingene stå i boder eller kjellere kan du legge dem ut for salg på finn.no eller lignende steder. Du vil bli overrasket over hvor mange som er interessert i å kjøpe tingene dine så lenge de er brukbare. Du trenger ikke mange salg før du har fått inn noen tusenlapper raskt og effektivt.
  2. Selg bilen hvis du har mulighet - Bil er en av de mest kostnadskrevende ting du kan besitte. Hvis du har bil og bor i et område med et brukbart kollektivtilbud, eller sykkelmulighetene er gode, bør du selge bilen snarest. Du får inn penger på selve bilen som du kan bruke til å betjene gjelden din med, samtidig som du vil oppdage at utgiftene senkes kraftig når du ikke lengre må punge ut for drivstoff, årsavgift, bompenger og verkstedregninger.
  3. Skaff deg en lystbetont deltidsjobb - Enten du er student eller vanlig arbeidstaker kan du finne en ny deltidsjobb et par ganger i uka. Prøv gjerne noe lystbetont. Liker du f.eks. å trene kan du forsøke å skaffe deg jobb på et treningsstudio som instruktør. Liker du å jobbe med mennesker kan du søke på en jobb som støttekontakt for personer som trenger å komme seg ut på aktiviteter på ettermiddagene. Du kan fort tjene flere tusen kroner ekstra per måned med en deltidsjobb ved siden av studier eller ordinært arbeid.
  4. Sett av et fast beløp til nedbetaling av gjeld hver måned - Vi opplever alle at vi bruker mer penger hvis vi har lønnskontoen full enn hvis den er nesten tom. Hvis du automatisk trekker 1 000 kr ekstra dagen etter lønning hver måned for å nedbetale gjeld, vil du fort se at gjelden minker.
  5. Handle billigvarer og gjør store innkjøp Kjøp billige matvarer i billigbutikker fremfor dyre produkter i gourmetbutikker. I tillegg bør du kjøpe mat for en hel uke hver gang du handler slik at du unngår unødvendig småhandling der du kommer ut av butikken med varer til 300 kr når du egentlig bare skulle ha et brød. Du vil oppdage at det er store penger å spare på dette.
  6. Kutt røyken og snusen - Røyking (og potensielt snusing) tar ikke bare livet av deg, det tar livet av lommeboken din også. Sørg for å kutte ut dette først som sist.
  7. Be om avdragsfrihet på boliglånet - Du kan be om avdragsfrihet på boliglånet for å nedbetale dyrere gjeld. Dette er selvsagt bare mulig for deg som har boliglån, samt et godt forhold til banken.
Følg oss på Facebook

Følg oss gjerne på vår Facebookside.

Kontakt oss

Send oss en e-post

Sosiale medier: Facebook, Twitter

Trenger du lån?

Lån.no gir deg en enkel og kostnadsfri måte å innhente tilbud fra flere banker og lånemeglere.

Vis alle lån

Andre tjenster