Dette må du gjøre hvis du får betalingsproblemer
Har du havnet i en gjeldsknipe? Vi har samlet de beste rådene som kan få deg ut av situasjonen.
Så mye som 7,5 % av alle forbrukslån blir misligholdt i Norge. Også mislighold av boliglån har de siste årene økt ifølge tall fra Virke. Samtidig har yA Bank gjort beregninger som viser at hele 200 000 nordmenn har en eller annen form for betalingsanmerkning. Hvis du kjenner deg igjen i dette bør du gjøre noe med det før problemene blir større.
Les også: Slik får du lån med betalingsanmerkning
4 råd om du sliter med å betale det du skylder:
- Kontakt banken – gjør noe med problemet med en gang du skjønner at du ikke klarer å betale det du skylder. Jo før du tar kontakt med banken, jo større er sjansen for at dere kan klare å finne gode løsninger på problemet sammen. Sannsynligheten for at banken er fleksibel og ønsker å finne løsninger på problemene øker også hvis du er ærlig om hvorfor og hvordan du har havnet der du har gjort. Ved samlivsbrudd eller andre faktorer som bidrar til dårligere økonomi i en periode vil banken prøve å ta hensyn til dette og hjelpe deg gjennom uføret.
- Snakk med noen – du kan kontakte NAVs gjeldsrådgivningstelefon ved å ringe 800 GJELD (800 45 353). Her kan du få snakket om problemene og få gode råd på hvordan du kan komme deg ut av disse. Hvis du har alvorlige betalingsproblemer vil NAV kunne sette deg i kontakt med gjeldsrådgivere.
- Selg så mye du kan – hvis du har ting du kan unnvære bør du selge disse og bruke pengene du får inn på å betale ned gjelden din. Legg det ut for salg på finn.no eller en annen markedsplass på nett. Du kan bli overrasket over hvor mye du kan få inn på å selge noen av de tingene du kanskje ikke har bruk for. Eier du verdifulle smykker eller kunst kan du selge disse til forhandlere eller via auksjoner. Det er også en mulighet å pantsette verdifulle objekter.
- Siste utvei er gjeldssanering/gjeldsordning – gjeldssanering vil si å leve på en minsteinntekt i fem år, mens resten av pengene går til nedbetaling av lån og kreditter. Du vil få utbetalt en liten sum hver måned som holder til mat og andre grunnleggende behov. Selv om dette kan være tøft mens det pågår kan du få en helt ny start etter disse fem årene siden all gjeld unntatt ev. gjeld med sikkerhet i bolig vil slettes. Gjeldssanering skjer som et samarbeid mellom banken/kreditorene og namsfogden.
Les også: Alt du trenger å vite om refinansiering
Gjeldsordning
Det er en del krav som må oppfylles for å få avtale om en gjeldsordning via namsfogden i din hjemkommune.
- Du må være bosatt Norge på søknadstidspunktet.
- Har du gått konkurs må bobehandlingen være avsluttet eller innstilt.
- Gjelden må ikke være knyttet til næringsvirksomhet, med mindre virksomheten er opphørt eller næringsgjelden utgjør en ubetydelig andel av totalgjelden.
- Skyldner må være varig ute av stand til å dekke dine forpliktelser.
- Det må ikke anses støtende at du oppnår gjeldsordning.
- Gjeldsordning oppnås som hovedregel kun én gang i livet.
- Skyldner må ha forsøkt å få til en ordning med dine kreditorer på forhånd.
- Falsk forklaring, illojal tilpassing til lovens regler eller uavklarte økonomiske forhold som vanskeliggjør en gjeldsordning vil føre til avslag.
Les også: Hvilken kredittvurdering trenger du for å få lån?
Tvungen gjeldsordning
Hvis du ikke makter å komme til enighet med kreditorene gjennom en frivillig gjeldsordning, kan tingretten vedta en tvungen gjeldsordning. Da vil gjeldsordningen gjennomføres til tross for at kreditorene ikke har godtatt betalingsordningen som har blitt fremlagt under forhandlingene om frivillig gjeldsordning.
Salg av verdier
Hvis du først har fått inngått en gjeldsordning må du selge alt du har av verdi og avstå fra å ta opp nye lån mens namsfogden setter beløpet du skal leve av de neste 5 årene, samt hvor mye som skal nedbetales til kreditorene. Du kan i visse tilfeller beholde boligen din hvis boutgiftene forbundet med denne ikke er høyere enn ved å leie bolig.
Les også: Forbrukslån for nybegynnere
Endringer må innrapporteres
Alle endringer i privatøkonomien, f.eks. arv, ny jobb med bedre lønn etc., skal innrapporteres umiddelbart. Kreditorene har mulighet til å be om endring av gjeldsordningen hvis den økonomiske situasjonen til låntakeren endrer seg i løpet av de fem årene.
Du kan lese mer om gjeldsordning på politi.no.
Husk å sammenligne lån når du skal låne penger. Det er viktig å velge det lånet som gir deg laveste rente slik at du kan unngå å betale mer enn du må for lånet. Forskjellen på et lån med lav rente og et lån med høy rente kan være det som avgjør om du klarer å betjene lånet ditt eller ikke.
Lurer du på noe om refinansiering? Få svar på det du lurer på i vår artikkelserie om temaet.