Sammenlign oppussingslån uten sikkerhet

Oppussingslån

Oppussingslån

Lån til å pusse opp, med eller uten sikkerhet i boligen din.

Trenger du oppussingslån, kan du raskt sammenligne tilbud fra flere banker og søke på det billigste via Lån.no. Tjenesten er enkel, gratis og uforpliktende.

Sammenlign oppussingslån uten sikkerhet

Nordmenn i oppussingstoppen

Nordmenn brukte 70 milliarder på oppussing i 2016, og med det er vi europamestere. Den høye andelen boligeiere i Norge er nok en av de viktigste årsakene til dette. Folk flest synes det er viktig å bo i en bolig med god standard, men man tar seg kanskje ikke råd til å pusse opp om man leier og ikke får ta del i verdistigningen.

For oppussing er definitivt ikke gratis. Et nytt bad koster minimum 200.000 kroner, et kjøkken kommer fort på minst 100.000 kroner og andre tiltak som nytt tak, bytte av vinduer, eller nytt sikringsskap er blant tingene som drar prisen opp. Skal man gjøre noe mer enn enkel overflateoppussing, trenger man kapital.

Ikke alle har flere hundre tusen kroner som de uten videre kan bruke på dette, og derfor velger en del å låne penger til oppussing.

Ulike former for oppussingslån

Det ikke alle tenker over er at selv om man kanskje ikke har likvide midler til å betale for oppussingen, kan man ha bygd opp kapital i eiendom som er bundet opp i for eksempel bolig. Disse verdiene kan brukes som sikkerhet for lånet og gi en langt mer gunstig rente enn ved et usikret lån. Dette kalles rammelån, fleksilån eller boligkreditt. Kjært barn har mange navn.

Oppussingslån gulvvarme
Trenger du gulvvarme? Du kan få oppussingslån for å legge varme i gulvet.

1) Rammelån til oppussing

Når du tar opp et rammelån disponerer du pengene selv, og siden banken har pant i eiendommen din er renten nesten på linje med et vanlig boliglån.

Det har i senere år blitt strammet inn på utlånspraksis på rammelån, slik at annet boliglån pluss rammelån maksimalt kan utgjøre 60 % av eiendommens verdi. Dette høres kanskje først ut som det ekskluderer de fleste, men husk at boligens verdi ikke er det samme som hva du kjøpte den for. Om det har vært noen år med prisstigning siden du kjøpte, kan det være du allerede er under sekstiprosentsgrensa.

Har du under 60 % belåning på boligen din? Få tilbud på rammelån her.

2) Forbrukslån til oppussing

Om du ikke har så store boligverdier at du kan få et rammelån, er i praksis alternativet å ta opp et lån uten sikkerhet. Siden det hadde blitt vel vanskelig for banken å komme og hente det nye kjøkkenet, badet, eller lignende om du ikke skulle betale, kan ikke oppussingen være bankens sikkerhet. Uten skjøtet på boligen som sikkerhet, kan man da ikke stille annen sikkerhet enn sin egen garanti på at man vil betale det tilbake. Dette omtales gjerne som forbrukslån, selv om man kan argumentere for at oppussing ikke er forbruk, men i hvert fall delvis en investering.

Usikrede lån har høyere rente enn rammelån og det slår ut på regnestykkene under på om det lønner seg å ta opp et slikt oppussingslån. Om det likevel er verdt det for deg er det opp til deg å vurdere.

Husk at det kan være veldig stor forskjell på hvilken rente banken gir ved et slikt usikret lån, siden renten bare er en vurderingssak på hvor kredittverdig du er. Derfor er det veldig viktig å sammenligne renter på tvers av banker og finansinstitusjoner. Dette kan du gjøre enkelt, gratis og uforpliktende her på Lån.no.

Sammenlign oppussingslån uten sikkerhet

Dette kan du få oppussingslån til

Begge former for oppussingslån står du fritt til å disponere pengene selv. Innenfor lånerammen kan du derfor gjøre akkurat den oppussingen du ønsker.

  • Renovere, bytte, eller flytte kjøkken/bad?
  • Bytte tak, vinduer, dører
  • Legge inn varme i gulvene
  • Osv.

Lønner det seg å ta et oppussingslån?

Oppussingslån takbytte
Bytte tak og vinduer: Et oppussingslån kan være løsningen hvis du er nødt til å skifte ut tak og vinduer.

A) Når du skal selge

Det vanligste tidspunktet å stille seg dette spørsmålet er hvis man har planlagt å selge boligen i løpet av et av de nærmeste årene.

For at det skal lønne seg rent økonomisk å ta et oppussingslån må kostnaden med oppussing og lån samlet være lavere enn hva man får i økt verdi ved et salg. Hva som vil være riktig i ditt tilfelle vil komme an på boligen din, boligmarkedet og hva du gjør av oppussing.

Det kan være smart å forhøre deg med en megler eller to først for å få deres vurdering. Dette kan du for eksempel gjøre gjennom Eiendomsmegler.no.

B) Når du skal leie ut

Kanskje har boligen en standard som gjør den vanskelig å leie ut til en god pris. Om du ikke trenger å bo i hele boligen selv og ønsker å vente med å selge, kan en oppussing øke ikke bare boligverdien, men også leieinntektene.

Dette kan gjøre regnestykket fra punkt A mer interessant, men igjen kommer det an på boligmarkedet og leiemarkedet.

C) Når du skal bo der selv

Dette er det egentlig bare deg selv som kan svare på. Er det verdt pengene å pusse opp, sammenlignet med å bruke pengene på noe annet?

Om du har en idé om hvor mye verdistigning oppussingen kunne gi, kan du på sett og vis trekke fra dette fra oppussingen når du vurderer om det er verdt pengene, sammenlignet med å bruke pengene på noe annet moro, men lønnsomheten blir her nødvendigvis mer subjektiv.

De klareste tilfellene er når det er sikkerhetsmessige eller byggetekniske forhold som gjør at det å ikke ta oppussingen kan føre til brannfare, innbruddsfare, vannskade/oversvømming, bøter og lignende. Da er det vanligvis smart å gjennomføre tiltakene så fort som mulig, før liv eller lommebok tar skade.

Trenger du oppussingslån? Sammenlign flere banker for vanlig, usikret oppussingslån i tabellen på denne siden, eller få tilbud på rammelån fra flere banker (dersom du har under 60 % belåning på boligen din).

Sammenlign oppussingslån uten sikkerhet


Andre utvalgte tjenester fra Nettbureau