Pantelån - Bunad
Bunader og bunadssølv er eksempler på verdigjenstander som kan gi grunnlag for pantelån.

Pantelån som alternativ til forbrukslån

Lån med sikkerhet i verdigjenstander.

Bilde av Anders Øie

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Publisert: 04.09.2020

Hvis du skulle være i en økonomisk knipe og trenger penger fort, samtidig som du har betalingsanmerkninger som gjør det vanskelig å få lån uten sikkerhet eller kredittkort, kan løsningen være å dra til pantesetteren og pantsette verdigjenstandene dine. I Norge i dag finnes det bare ett slik kontor. Det heter lånekontoret, eies av Nordea og ligger i Oslo.

Slik fungerer det

Hvis du har en gjenstand av en varig verdi (klokke, sølvtøy, gull etc.) kan du pantsette denne og få innvilget et lån på 10-15% av varens verdi. Løpetiden er på fire måneder av gangen, men du kan når som helst betale tilbake det du lånte og få tilbake gjenstanden din. Etableringsgebyret koster mellom 30 og 300 kr ut ifra hvor mye du låner. Månedsrenten er på 3 %, noe som utgjør 36 % i året. Hvis du ikke klarer å innløse lånet ditt selges varen på auksjon eller over disk hos lånekontoret. Ev. salgssum som overstiger det beløpet du har lånt, inkludert renter og gebyrer, tilfaller deg.

Dyrt

Et pantelån er svært dyrt. I tillegg til etableringsgebyret må du ut med en rente på 36 % årlig. Dette er langt over snittrenten på de aller fleste forbrukslån og kredittkort, og du bør bare benytte deg av pantelån hvis du ikke får kredittkort eller forbrukslån p.g.a. din økonomiske situasjon eller betalingsanmerkninger. Hvis du ikke klarer å betale tilbake det du lånte vil gjenstanden selges, mest sannsynlig under markedspris.

Du kan også selge gullet eller sølvet ditt

En annen mulighet du kan benytte hvis du trenger penger raskt er å selge gull- eller sølvsmykker til gullsmeder eller nett-tjenester som kjøper opp edelt metall. Vær imidlertid oppmerksom på at disse tjenestene skal tjene penger på dette, så du vil alltid få underpris for smykkene/gjenstandene dine. Du får betalt for antall karat gull, og selve verdien til smykket/gjenstanden tas ikke hensyn til.


Artikkelserie: Alt om forbrukslån

Lurer du på noe om forbrukslån? Få svar på det du lurer på i vår artikkelserie om temaet.

  1. Fakta, informasjon og tips om forbrukslån
  2. Forbrukslån for nybegynnere
  3. Forbrukslån for å spare i BSU?
  4. Forbrukslån på dagen
  5. Hva avgjør om du får forbrukslån?
  6. Dette betaler du for i forbrukslånet ditt
  7. Pantelån som alternativ til forbrukslån
  8. Spørsmål og svar om forbrukslån
  9. Tips til deg som skal ta opp forbrukslån
  10. Alt om smålån