Nybegynner forbrukslån - illustrasjonsbilde

Forbrukslån for nybegynnere

Hvis du lurer på hva et forbrukslån er og hva som skiller et forbrukslån fra et vanlig lån, skal vi prøve å gi deg svaret på dette.

Bilde av Anders Øie

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Publisert: 31.08.2020
Ordforklaringer

Nominell rente:

 • Ikke inkludert gebyr
 • Ikke inkludert renters rente
 • Derfor vil nominell rente være lavere enn den renten du faktisk betaler.

Effektiv rente:

 • Inkludert etableringsgebyr
 • Inkludert betalingsgebyr
 • Inkludert renters rente
 • Når du skal sammenligne lån er det denne renten du må se på, da dette er den faktiske renten du må betale.

Bruttoinntekt: Inntekt før skatt

Nettoinntekt: Inntekt etter skatt

Løpetid:

 • Er det samme som nedbetalingstid og er tiden det vil ta å nedbetale lånet.

Avdragsfrihet:

 • Et lån består av avdrag og renter. Dersom du har avdragsfrihet betaler du en sum for renter hver måned, men lånet ditt vil ikke bli mindre fordi du ikke betaler avdrag.
Vis mer

Hva er forbrukslån?

Forbrukslån er et lån uten sikkerhet. Den største forskjellen mellom et forbrukslån og andre lån er at forbrukslånet i de aller fleste tilfeller gis uten at du må stille sikkerhet i dine eiendeler. At lånet gis uten sikkerhet betyr at du ikke trenger å stille med pant i eiendom eller eiendeler, og at du heller ikke trenger medlåntaker/kausjonist i den grad dine eiendom/eiendeler ikke holder som sikkerhet.

Les også: Fakta, informasjon og tips om forbrukslån

Låner du til bolig er panten i eiendommen eller medlåntakeren/kausjonisten bankens sikkerhet i tilfelle du ikke klarer å betale tilbake det du skylder. Banken kan derfor låne ut penger til en lavere rente om lånet har sikkerhet, enn ved et lån de ikke har sikkerhet i.

Uten sikkerhet anser banken det som en større risiko at låntaker ikke skal kunne tilbakebetale lånet, og renten blir derfor høyere. Selv om du ikke trenger medlåntaker når du søker om forbrukslån, er det absolutt en fordel både med tanke på den renten du kan tilbys samt din egen sikkerhet at du har med deg en medlåntaker – selv når du ønsker å ta opp forbrukslån.

Les også: Kostnader forbundet med forbrukslån

Hvem gir lån?

Det er banker eller andre finansielle institusjoner som gir deg forbrukslån. Enkelte banker tilbyr både forbrukslån og vanlige lån, mens andre kun tilbyr lån uten sikkerhet og f.eks. kredittkort.

Nybegynner forbrukslån - illustrasjonsbilde
Trenger du penger? Før du tar opp et forbrukslån kan det være greit å sette seg inn i hva det er og hvordan det fungerer. Slik kan du spare penger og ta riktig valg når du søker om lån.

Hvor mye kan jeg låne?

De fleste banker tilbyr forbrukslån på opptil 500 000 kroner. Noen banker tilbyr mikrolån fra 1 000 kroner, men renten på slike lån er ofte svært høy.

Les også: Slik beregnes rente på forbrukslån

De fleste banker vil ikke kunne låne ut summer under 10 000 kroner, men alle lånebeløp er angitt i tabellen over alle forbrukslån på forsiden vår.

Vær oppmerksom på at din finansielle situasjon vil avgjøre hvor mye du kan få i lån og hvor lav rente du blir tilbudt. De fleste banker vil kreve at du har minst 250 000 kroner i brutto årsinntekt, men det finnes også banker som krever høyere inntekt.

Les også: Betalingsproblemer: Råd hvis du havner i gjeldsknipe

Du kan ikke ha noen betalingsanmerkninger for å få innvilget et forbrukslån. Hvor mye lån du har fra før vil også spille inn på hvor mye banken vil låne deg.


Artikkelserie: Alt om forbrukslån

Lurer du på noe om forbrukslån? Få svar på det du lurer på i vår artikkelserie om temaet.

 1. Fakta, informasjon og tips om forbrukslån
 2. Forbrukslån for nybegynnere
 3. Forbrukslån for å spare i BSU?
 4. Forbrukslån på dagen
 5. Hva avgjør om du får forbrukslån?
 6. Dette betaler du for i forbrukslånet ditt
 7. Pantelån som alternativ til forbrukslån
 8. Spørsmål og svar om forbrukslån
 9. Tips til deg som skal ta opp forbrukslån
 10. Alt om smålån

Langt høyere rente enn boliglån

Renten vil i de fleste tilfeller variere ut ifra hvor mye du ønsker å låne, din finansielle situasjon og hvilket forbrukslån du søker på. Kort sagt vil du få bedre rente jo mer penger du låner og jo bedre økonomi du har. Særlig økonomien er viktig for banken siden en person med brukbar eller god inntekt regnes som en sikrere betaler enn en person med lav inntekt.

Les også: Kausjonist: Dette må du vite

De beste bankene vil kunne tilby forbrukslån med en effektiv rente ned mot 12-13 prosent, mens det er vanlig å måtte betale renter på over 16–17 prosent. Rentene som er oppgitt på våre sider er bankens representative utlånsrente ved et låneeksempel på 65 000 kroner nedbetalt over 5 år.

Renten på forbrukslån er flytende, men følger ikke Norges Bank sin styringsrente på samme måte som normale lån selv om også forbrukslånsrenten vil kunne påvirkes noe av styringsrenten. Noen banker tilbyr fastsatt rente.

Dette er ikke det samme som fastrente, men betyr at alle som får godkjent sin lånesøknad blir tilbudt samme rentevilkår. Du finner hvilke banker dette gjelder i tabellen på forsiden.

Betal ned så fort som mulig

Du velger selv nedbetalingstid og kan hos de fleste banker velge mellom 6 måneder og 15 år. Jo kortere nedbetalingstid du velger, jo lavere blir den samlede rentekostnaden på lånet ditt. Men jo kortere nedbetaling du velger, jo høyere blir det månedlige avdraget.

En del banker tilbyr muligheten til 1–2 betalingsfrie måneder per år. Vær oppmerksom på at renten du skulle betalt den betalingsfrie måneden legges til det samlede lånet slik at nedbetalingstiden blir lengre. Du betaler det samme hver måned, men lånet strekker seg over lengre tid.

Les også: Slik får du lån med betalingsanmerkning

Du bør derfor helst ikke benytte deg av betalingsfrie måneder siden dette forlenger den samlede nedbetalingstiden og dermed øker de samlede renteutgiftene dine.

Du bør heller ikke benytte deg av avdragsfrihet selv om banken tilbyr dette og det er fristende å betale lavere månedsbeløp i en periode. Avdragsfrihet vil også øke de samlede rentekostnadene dine fordi du kun betaler renter (ikke avdrag), noe som forlenger nedbetalingstiden på forbrukslånet ditt.

Du bør være over 20 år

Hva slags aldersgrense de forskjellige bankene setter, varierer en god del. Du kan få forbrukslån hvis du er 18 år, men de fleste banker krever at du er minst 20 år. Noen banker krever at du er 23 år, mens noen få krever at du er 25 år for å kunne få innvilget et lån uten sikkerhet.

Obs! Du må ha bostedsadresse i Norge for å få innvilgetet forbrukslån. Dette sjekkes opp i folkeregisteret. Du kan heller ikke ha noen pågående betalingsanmerkninger eller inkassosaker mot deg.

Få en best mulig låneavtale

Få tilbud fra flere tilbydere. Tjenesten er helt uforpliktende, og du står fritt til å velge et av tilbudene eller ikke.

Boliglån Billån Forbrukslån Refinansiering