Lese fakta og informasjon

Fakta, informasjon og tips om lån uten sikkerhet

Den usikrede gjelden i Norge er i stadig frammarsj. Dette bør du vite før du tar opp forbrukslån.

Bilde av Anders Øie

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Publisert: 26.08.2020

Når du skal søke på et lån uten sikkerhet er det en del ting det er greit å vite. Vi skal prøve å gi deg den informasjonen du trenger for å kunne gjøre et riktig valg av lån når du trenger penger. Et lån uten sikkerhet er fleksibelt og du kan bruke pengene til hva du vil. Mange lån er imidlertid dyre, så du bør ikke hoppe på det første og beste tilbudet. Nedenfor kan du lese litt om hva du kan tenke på når du søker på slike lån.

Fakta

Hva er et usikret lån?

Det som kjennetegner et usikret lån er at gjelden ikke er bundet sammen med en sikkerhet, som for eksempel fast eiendom eller bil.

På grunn av at et usikret lån innebærer større risiko for banken enn eksempelvis et boliglån har usikrede lån vanligvis høyere effektiv rente.

Fra våren 2019 registreres all usikret gjeld i et sentralt gjeldsregister. Derfor er det ikke lenger mulig å ta opp ubegrenset med forbruksgjeld i løpet av kort tid slik som det i realiteten var før.

Vis mer

Renta fastslås ut ifra din økonomi

De fleste lån uten sikkerhet har ingen fastsatt rente, men setter renten ut ifra din økonomiske situasjon. De rentene som er oppgitt i tabellen er representative renter på lån som er utgitt fra bankene. Disse rentene er å se på som et slags gjennomsnitt av hvilke betingelser banken gir til kundene sine, og du kan dermed havne både på en høyere eller lavere rente i ditt tilbud.

Les også: Betalingsproblemer: Råd hvis du havner i gjeldsknipe

Vær obs på totalsummen

Se på totalsummen som er oppgitt. Bankene har blitt pålagt å oppgi representativ rente i markedsføringen av lån. Dette betyr at alle må oppgi en rente som er realistisk utlånsrente og ikke markedsføre med sin beste rente som svært få blir tilbudt. Alle banker skal også regne ut totalsummen på ethvert lån på over 65 000 kr over 5 år, inkludert alle avgifter og gebyrer. Totalsummen som kommer fram vil være et resultat av denne utregningen, og av denne summen utgår det hva du faktisk må betale for lånet i løpet av femårsperioden. Det kan være lurt å sammenligne denne summen mellom bankene, men husk at summene bare er veiledende og at du kan oppleve at ditt tilbud ikke er i samsvar med forholdet mellom bankene i priseksemplene. Du bør derfor ikke stole blindt på totalsummen selv om det kan gi deg en viss pekepinn på hvilke banker som mest sannsynlig tilbyr deg forbrukslån med lav rente. Husk at du kan bli tilbudt lån med både lavere og høyere rente enn de representative regneeksemplene Lån.no (relativt til din økonomiske situasjon).


Artikkelserie: Alt om forbrukslån

Lurer du på noe om forbrukslån? Få svar på det du lurer på i vår artikkelserie om temaet.

  1. Fakta, informasjon og tips om forbrukslån
  2. Forbrukslån for nybegynnere
  3. Forbrukslån for å spare i BSU?
  4. Forbrukslån på dagen
  5. Hva avgjør om du får forbrukslån?
  6. Dette betaler du for i forbrukslånet ditt
  7. Pantelån som alternativ til forbrukslån
  8. Spørsmål og svar om forbrukslån
  9. Tips til deg som skal ta opp forbrukslån
  10. Alt om smålån

Samme regler ved renteendring

Renter, gebyrer og omkostninger kan ifølge finansavtaleloven endres med 6 ukers skriftlig forvarsel. Rentene på forbrukslån uten sikkerhet er mindre følsomme for svingninger i rentenivået i finansmarkedet for øvrig enn boliglån. Det er dermed ikke sikkert at en nedgang i boliglånsmarkedet automatisk fører til lavere rente i forbrukslånsmarkedet.

Les også: Slik får du lån med betalingsanmerkning

Skattefradraget gjelder også for usikret gjeld

Du kan trekke fra 23 % av renteutgiftene på skatten, slik du kan med alle andre typer lån. Dette er viktig å være klar over siden de reelle låneutgiftene dine vil ende opp lavere enn i regnestykkene som oppgis hvis du har en skattbar inntekt du kan trekke renteutgiftene fra.

Les også: Slik velger du riktig nedbetalingstid på lånet

Medlåntaker kan gjøre lånet rimeligere

Hvis du har mulighet til å sette opp medlåntaker på lånesøknaden din, anbefales dette. En medlåntaker er ansvarlig for lånet hvis du ikke klarer å betjene lånet. Bankene ser på medlåntakere som ekstra sikkerhet og kan derfor tilby deg lavere rente, enn hvis du står ansvarlig alene.

Få en best mulig låneavtale

Få tilbud fra flere tilbydere. Tjenesten er helt uforpliktende, og du står fritt til å velge et av tilbudene eller ikke.

Boliglån Billån Forbrukslån Refinansiering