Tips på veien - forbrukslån - illustrasjon
Har du først bestemt deg for å ta opp et lån uten sikkerhet, bør du ha med deg følgende tips på veien.

Forbrukslånstips

Trenger du penger og ønsker å ta opp et forbrukslån lønner det seg å følge så mange av tipsene nedenfor som mulig.

Bilde av Anders Øie

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Publisert: 31.08.2020
Oversikt
 1. La effektiv rente avgjøre
 2. Ikke la deg lure av bankens beste rente
 3. Betal ned forbrukslånet ditt så fort som mulig
 4. Ikke benytt deg av avdragsfrihet
 5. Ikke benytt deg av betalingsfrie måneder med mindre du er helt nødt
 6. Benytt kredittkort hvis du skal låne under 100 000 kroner over en kort periode
 7. Kontakt banken ved problemer
 8. Sett opp et budsjett før du tar opp et forbrukslån
 9. Be om avdragsfrihet på boliglånet
 10. Det er rom for forhandling
Vis mer

Forbrukslån bør være siste utvei for å skaffe seg penger. Dersom du likevel låner penger uten sikkerhet, er det viktig å ta en rekke forholdsregler. Du må være helt sikker på at du kan betjene lånet fra dag én og fremover. Renten på slike lån er svært høy, og dersom du ikke klarer å følge nedbetalingsplanen kan det bli veldig dyrt. Konsekvensene av å misligholde lånet kan også være dramatiske for privatøkonomien din på langt sikt. Følger du rådene våre i denne artikkelen kan vi fremdeles ikke love deg at det går bra, men du er i hvert fall mye bedre forberedt på hva som kommer.

Les også: Betalingsproblemer: Råd hvis du havner i gjeldsknipe

La effektiv rente avgjøre

Den effektive renten bør avgjøre hvilket lån du bør søke på. Husk at det er den effektive renten som er den renten du faktisk må betale på lånet ditt. Noen banker lokker med at de har en lav nominell rente, men har termingebyrer og etableringsgebyrer som er så høye at den effektive renten er langt høyere enn andre banker med høyere nominell rente og lavere gebyrer. Glem den nominelle renten når du sammenligner forbrukslån, det er den effektive renten som teller. Den effektive renten er som regel oppgitt i rente per år. Hvis den skulle være oppgitt som rente per måned kan du finne den årlige renten ved å multiplisere denne renten med 12.

Ikke la deg lure av bankens beste rente

Renten som oppgis fra banken er ofte den beste renten de kan tilby, og er ikke alltid den renten du får. At noen får denne renten er heller unntaket enn regelen, så du bør også se på bankens gjennomsnittlige/representative utlånsrente når du sammenligner forskjellige forbrukslån. Det er denne renten du finner i tabellen og i artiklene om hvert lån på våre sider. Noen forbrukslån tilbys med fastsatt rente uavhengig av din økonomiske situasjon, men bankene som tilbyr disse lånene stiller ofte harde krav til søkerne slik at bare de med best økonomi får lån. De fleste banker tilbyr effektiv rente etter en individuell vurdering av din økonomi, og du bør derfor motta tilbud fra minst to banker før du bestemmer deg for hvilket lån du velger.

Les også: Derfor kan gjeldsregisteret påvirke boligkjøpet ditt

Betal ned forbrukslånet ditt så fort som mulig

Jo lengre du strekker forbrukslånet ut i tid, jo høyere blir den samlede rentesummen du ender opp med å betale til banken. Du bør aldri spare opp penger utover en liten buffer mens du har et forbrukslån med mindre du har noen helt spesielle grunner. Har du penger til overs bør alle disse brukes til å betale ned på lånet ditt.


Artikkelserie: Alt om forbrukslån

Lurer du på noe om forbrukslån? Få svar på det du lurer på i vår artikkelserie om temaet.

 1. Fakta, informasjon og tips om forbrukslån
 2. Forbrukslån for nybegynnere
 3. Forbrukslån for å spare i BSU?
 4. Forbrukslån på dagen
 5. Hva avgjør om du får forbrukslån?
 6. Dette betaler du for i forbrukslånet ditt
 7. Pantelån som alternativ til forbrukslån
 8. Spørsmål og svar om forbrukslån
 9. Tips til deg som skal ta opp forbrukslån
 10. Alt om smålån

Ikke benytt deg av avdragsfrihet

Noen banker tilbyr avdragsfrihet f.eks. første året. Når du ikke betaler avdrag, men bare renter, kjøper du deg tid og en lavere månedsutgift, men du får også en større samlet rentekostnad fordi du forlenger nedbetalingstiden.

Les også: Hvilken kredittvurdering trenger du for å få lån?

Ikke benytt deg av betalingsfrie måneder med mindre du er helt nødt

Velger du å benytte deg av én betalingsfri måned vil rentene du skulle betalt denne måneden legges til lånet ditt slik at nedbetalingstiden øker. Jo lengre nedbetalingstid du har, jo større vil den totale rentekostnaden bli. Forskjellen på avdragsfrihet og betalingsfrihet er at ved betalingsfrihet betaler du verken renter eller avdrag i én eller to måneder i året, noe som betyr lengre samlet nedbetalingstid enn ved avdragsfrihet hvor du betaler kun renter.

Benytt kredittkort hvis du skal låne under 100 000 kr over en kort periode

De kredittkortene med lavest rente gir deg nesten like gode betingelser som et middels forbrukslån, og du slipper etableringsgebyret som følger med et forbrukslån. Vær imidlertid oppmerksom på at du sjelden får mer enn 100 000 kr i kreditt på et kredittkort, og at det å overføre penger mellom egne konti eller ta ut kontanter og betale hos posten er svært dyrt med de fleste kredittkort. Hvis du ønsker å låne penger til et av disse formålene bør du velge et forbrukslån i stedet. Hvis du trenger penger til et varekjøp som kan gjøres via kredittkortbetaling på nettet eller i en butikks betalingsterminal er kredittkort et godt alternativ.

Les også: Hvor mye kan jeg låne?

Kontakt banken ved problemer

Har du betalingsproblemer er det veldig viktig at du kontakter banken så tidlig som mulig slik at dere sammen kan finne en løsning på problemet. Det er mye større sjanse for at banken kan gi deg litt pusterom og finne konstruktive løsninger hvis du tar kontakt med en gang problemene kommer i stedet for å ta kontakt etter at du har fått flere inkassovarsler.

Sett opp et budsjett før du tar opp et forbrukslån

Du kan benytte SIFOs standardbudsjett for å få et overslag på hvor mye du har råd til å betale på et lån hver måned etter at alle levekostnader er regnet inn.

Les også: 4 ting som påvirker muligheten til å få boliglån

Be om avdragsfrihet på boliglånet

Hvis du får avdragsfrihet på boliglånet ditt kan du nedbetale den dyreste gjelden din først. Dette forutsetter selvsagt at du har et boliglån og at du benytter alle pengene du sparer på avdragsfrihet til å nedbetale forbrukslånsgjeld.

Det er rom for forhandling

Hvis du blir tilbudt en rente du ikke er fornøyd med er det rom for å forhandle med banken om å få en bedre rente. Dette gjelder kun de bankene som ikke opererer med fastsatt rente som er lik for alle som får innvilget lån. Husk imidlertid at det er vanskelig å forhandle ned renten drastisk, da banken forsøker å legge seg på en fornuftig rente i ditt tilbud.

Tips for å få mest ut av pengene du låner

 • Du kan trekke fra 23 % av renteutgiftene på skatten, akkurat som ved andre typer lån.
 • Betal ned lånet ditt så fort som mulig hvis du har penger til overs. De samlede renteutgiftene blir betydelig høyere hvis du bruker et par ekstra år på å nedbetale lånet.
 • Unngå betalingsutsettelse og rentefritak hvis du klarer dette. Begge deler øker de samlede renteutgiftene på lånet ditt.
 • Alle tilbud om forbrukslån er uforpliktende og du trenger ikke ta alle lån du søker på.

Få en best mulig låneavtale

Få tilbud fra flere tilbydere. Tjenesten er helt uforpliktende, og du står fritt til å velge et av tilbudene eller ikke.

Boliglån Billån Forbrukslån Refinansiering