Hva avgjør om du får forbrukslån?
Det er i utgangspunktet fire faktorer som avgjør om du får innvilget et forbrukslån og eventuelt hvor stort lånet blir.
Dette ser banken på:
Du må også:
- Bo i Norge. Noen banker krever at du er norsk statsborger og har bodd i Norge i minst tre år.
- Oppfylle alderskravet. Nedre aldersgrense varierer i ulike banker fra 18 til 25 år, men under 20 år er uvanlig. Øvre aldersgrense er ofte 70 år.
Banker er nokså samstemte om hva de ser etter hos potensielle lånekunder. Det er i hovedsak fire ting som avgjør om du blir tilbudt lån eller ikke.
Punktene gjelder både for vanlige lån og forbrukslån, men for et forbrukslån vil din økonomiske situasjon ikke bare avgjøre om du i det hele tatt får lån eller hvor mye du kan låne, men også spille en større rolle for hva slags rente du blir tilbudt.
Les også: Slik beregnes rente på forbrukslån
Dette ser bankene på
Bankene benytter seg alltid av kredittvurderingsfirmaer som lager en kredittvurdering av deg. Det er på bakgrunn av denne kredittvurderingen du blir tilbudt forbrukslån eller ikke.
Ut fra kredittvurderingen er det i hovedsak fire kriterier banken vil bedømme deg på: Inntekt, nedbetalingsvilje, nedbetalingsevne og sikkerhet.
1: Inntekt
Det første banker ser på er dine muligheter til å nedbetale et lån. Hvis du har fast jobb med god inntekt ligger du godt an, men du kan også få lån selv om du er student eller ikke har fast jobb hvis din samlede økonomi er ryddig.
2: Nedbetalingsevne
Hvor mye av din inntekt kan du bruke til å nedbetale et lån? Selv om du tjener mye vil du kunne oppleve å få avslag på dine lånesøknader fordi du har mange andre løpende utgifter som også skal betales. Eier du bil eller andre kostnadskrevende gjenstander vil en mindre del av inntekten din kunne brukes til nedbetaling av lånet, og det vil være vanskeligere å få lån. Store løpende utgifter vil også slå ut negativt på renten på et forbrukslån.
Les også: Kostnader forbundet med forbrukslån
3: Nedbetalingsvilje
Hvis du til stadighet overtrekker lønnskontoen og har, eller har hatt, flere purringer og inkassosaker, vil dette spille en negativ rolle for dine muligheter for å få lån og god rente. Ofte vil dette føre til at du ikke blir tilbudt lån.
4: Sikkerhet
Du får forbrukslån uten sikkerhet i fast eiendom, men har du en leilighet, bolig, tomt eller hytte som du kan stille som sikkerhet bak lånet, vil du svært sjelden ha problemer med å få lån, ei heller boliglån.
Forutsetningen er at du ikke allerede har lånt 100 % av eiendommens låneverdi fra før. Husk at eiendommens låneverdi er opp mot 20 % lavere enn den reelle verdien på boligen din. Dette er for å ta høyde for svingninger i boligmarkedet og for å være siker på at man ikke stiller sikkerhet for mer enn boligen er verdt.
Grunnen til at bankene alltid ser etter fast eiendom, er at dette kan tvangsselges hvis du skulle misligholde lånet ditt over lang tid. Har du sikkerhet vil også dette slå positivt ut på renten på forbrukslån og du vil kunne låne større summer enn du ville kunnet uten sikkerhet i fast eiendom.
Les også: Betalingsproblemer: Råd hvis du havner i gjeldsknipe
Lurer du på noe om forbrukslån? Få svar på det du lurer på i vår artikkelserie om temaet.
- Fakta, informasjon og tips om forbrukslån
- Forbrukslån for nybegynnere
- Forbrukslån for å spare i BSU?
- Forbrukslån på dagen
- Hva avgjør om du får forbrukslån?
- Dette betaler du for i forbrukslånet ditt
- Pantelån som alternativ til forbrukslån
- Spørsmål og svar om forbrukslån
- Tips til deg som skal ta opp forbrukslån
- Alt om smålån