For å kunne cruise rundt i vårt langstrakte land kan det være lurt å finansiere moroa med kaskoforsikring

Billån med kaskoforsikring

Den billigste måten å få lån til kjøp av bil er å få et billån med kaskoforsikring. Men dersom bilen du skal kjøpe har lav verdi, kan det likevel bli dyrt.

Bilde av Kim Arne Hammerstad

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Sist oppdatert: 10.09.2020

Kaskolån til bil gir den laveste renten dersom man ser bort fra rammelån som en måte å finansiere et bilkjøp. Grunnen til det er at banken alltid vil ha sikkerhet i en salgbar bil ettersom bilen er fullforsikret. Om du skulle misligholde lånet er banken med andre ord godt sikret for å få pengene sine tilbake – selv om du skulle være så uheldig å krasje eller skade bilen.

Les også: Hvor mye kan du låne?

Krever forsikring

Som det ligger i navnet krever et billån med kaskoforsikring nettopp en kaskoforsikring for at man skal få de gode lånebetingelsene. Denne forsikringen betaler ikke seg selv, og dersom du har lav bonus eller har kjøpt en gammel bil er det ikke sikkert at et billån med kaskoforsikring er det billigste.

Et tips for å finne ut om det vil svare seg å ha kaskolån er å regne ut den effektive renten av billånet når utgiftene til kaskoforsikring er tatt med. Hvis den effektive renten er høyere enn for eksempel et billån med delkasko eller et helt kaskofritt billån bør du kanskje vurdere det i stedet.


Artikkelserie: Alt om billån

Lurer du på noe om billån? Få svar på det du lurer på i vår artikkelserie om temaet.

 1. Bilfinansiering: 5 måter å finansiere kjøp av bil
 2. Grønt billån
 3. Når lønner det seg å gå for et kaskofritt billån?
 4. Lønner det seg å lease bil?
 5. Hva bestemmer renta på billånet?
 6. Slik realiserer du bobildrømmen
 7. Billån med sikkerhet
 8. Refinansiering av billån
 9. Lån med pant i bil
 10. Billån uten egenkapital
 11. Billån med kaskoforsikring
 12. Slik finansierer du firmabil

Gjør din en egen risikovurdering

Som med alle andre forsikringer må du vurdere hvor stor risiko du er villig og har råd til å ta. Om du har lite å gå på dersom bilen skulle bli skadet, bør du nok gå for kaskoforsikring på bilen.

Dersom du har lav bonus og/eller en eldre bil kan det kanskje lønne seg å gå for kaskofritt billån eller delkasko, men det innebærer også en større økonomisk risiko dersom du skulle skade bilen.

Les også: Gode tips til refinansiering av billån

Eventuelt kan du spare differansen mellom den effektive renten på et kaskolån og det kaskofrie lånet, slik at du på sikt bygger deg opp en buffer. Om du ikke trenger å ta av bufferen er pengene fritt tilgjengelige for deg, i motsetning til hva de ville vært om du hadde betalt pengene til forsikringsselskapet i stedet.

Egenkapital gir lavere rente

Akkurat som med et boliglån vil du få bedre betingelser jo mer egenkapital du kan stille. Det henger sammen med at banken har større sikkerhet i form av at lånegraden av bilen er lavere. Det øker sjansene for at banken vil få pengene sine tilbake dersom lånet blir misligholdt.

Med andre ord – dersom du vil ha minst mulig lånerente på billånet må du ha kaskolån, og gjerne stille med noen egne midler.