Bilde av fronten av en rød og moderne bil.

Slik finansierer du firmabil

Om firmaet ditt trenger penger til firmabil, har du en rekke finansieringsmuligheter å velge mellom. Noen er gunstigere enn andre.

Bilde av Kim Arne Hammerstad

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Publisert: 27.08.2020

Det er naturligvis mulig å låne penger til firmabil, og de fleste bedrifter vil få tilbud om full lånefinansiering dersom de ønsker det. Den historiske omsetningen, og hvor mye annen gjeld firmaet har, vil være med på å påvirke hvilken rente du vil ende opp med.

Les også: 5 veier til bilfinansiering

Spørsmålet er om det egentlig er noe du ønsker – om du for eksempel driver et firma som er nyoppstartet, er det kanskje andre investeringer som kommer høyere opp på listen enn en firmabil. Da er leasing et godt alternativ.

Leasing som alternativ til å låne penger

Ved å lease firmabil i stedet for å ta opp lån og kjøpe bilen, slipper du å binde opp kapital for å ta opp billånet. En del leasingavtaler for firmabil er dessuten så fleksible at du kan bytte inn bilen med en ny dersom du ender opp med å kjøre bilen flere kilometer enn det du og leasingselskapet avtalte på forhånd.

Les også: Lønner det seg å lease bil?

En annen fordel med å lease bil fremfor å kjøpe, er at du kan bytte ut bilen oftere enn hva som ville vært økonomisk rasjonelt dersom du eide den samme bilen. For mange er firmabilen både kontor og bedriftens ansikt utad, og da er det å kjøre rundt i en nokså ny bil viktig både for arbeidsmiljøet og for hvordan bedriften oppfattes i trafikken. Dessuten har firmabiler ofte høyere slitasje på grunn av mye bruk sammenlignet med familiebiler, noe som gjør at behovet for jevnlig utskifting er til stede.

Artikkelserie: Alt om billån

Lurer du på noe om billån? Få svar på det du lurer på i vår artikkelserie om temaet.

  1. Bilfinansiering: 5 måter å finansiere kjøp av bil
  2. Grønt billån
  3. Når lønner det seg å gå for et kaskofritt billån?
  4. Lønner det seg å lease bil?
  5. Hva bestemmer renta på billånet?
  6. Slik realiserer du bobildrømmen
  7. Billån med sikkerhet
  8. Refinansiering av billån
  9. Lån med pant i bil
  10. Billån uten egenkapital
  11. Billån med kaskoforsikring
  12. Slik finansierer du firmabil

Den store haken med å lease bil er den beryktede påkostregningen som kommer når du leverer bilen tilbake. Her må du betale mellomlegget mellom det verdifallet leasingfirmaet forventer på forhånd, og det ekstra verdifallet du har «påført» bilen. Dersom du for eksempel er håndverker, kan dette bli en dyr affære, med mindre leasingselskapet regner bruken din inn i de månedlige utgiftene. Da kan det fort lønne seg å ta opp et lån i stedet.

Billån med innbyttegaranti

Et gunstig låneprodukt som kun er forbeholdt bedrifter i forbindelse med firmabil, er billån med innbyttegaranti. Kort fortalt er dette en hybrid mellom et tradisjonelt billån og leasing, hvor bedriften din tar opp et lån for å finansiere bilen, og står som eier av bilen.

Les også: Refinansiering av billån

Det som skiller billån med innbyttegaranti fra ordinære billån, er at du og bilforhandleren blir enige om en sum som forhandleren kjøper bilen av deg for, etter en gitt periode. Med andre ord er det altså bilforhandleren som tar risikoen for verditapet på bilen når du velger et slikt lån. Som kjøper vet du allerede på kjøpstidspunktet hva du vil få for bilen om et gitt antall år, noe som gir deg forutsigbar i økonomien for firmaet ditt.

Rosinen i pølsa er at du ved innbyttetidspunktet kan velge å la være å bytte inn bilen, dersom du ønsker å beholde den lenger. Det gir deg mye fleksibilitet sammenlignet med en leasingavtale hvor du uansett må levere fra deg bilen når avtaletiden utløper. Dersom du har brukt bilen mindre enn det du forestilte deg da du inngikk innbytteavtalen, kan du til og med prøve deg på å selge bilen for en høyere sum enn innbytteprisen.

Noen forutsetninger for innbyttegaranti

Billån med innbyttegaranti er utvilsomt en gunstig ordning, men helt fritt fram er det dessverre ikke med et slikt lån. Når du får innvilget lånet, binder du deg også til en avtale som setter en begrensning på antall kilometer du kan kjøre bilen totalt før innbyttet, og du forplikter deg dessuten til å følge bilens serviceprogram til punkt og prikke.