Bobil blir stadig mer trendy, og er en flott måte å feriere på. Bildet viser en bobil i naturskjønne omgivelser

Låne penger til bobil eller campingvogn

Caravanlån er samlebetegnelsen for lån til bobil, campingvogner og husvogner. Slik realiserer du bobildrømmen.

Bilde av Kim Arne Hammerstad

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Publisert: 20.08.2020

Bobilturisme er i vinden som aldri før, og stadig flere oppdager gleden, fleksibiliteten og besparelsene ved å tilbringe ferien enten i en bobil eller campingvogn. Bankene bruker samlebetegnelsen «caravanlån» for lån til både bobiler, campingvogner og lignende rullende hjem.

Caravanlån eller rammelån?

Når du skal finansiere bobil eller campingvogn har du i prinsippet to alternativer dersom du skal låne penger.

Dersom du allerede har betalt ned 30–40 prosent av boliglånet ditt, er det å finansiere kjøpet med å låne opp på boligen (rammelån eller fleksilån) i utgangspunktet det billigste. Da vil du få normal boligrente på det du låner til kjøretøyet. Det er imidlertid viktig å huske å øke nedbetalingen på dette lånet slik at det tilsvarer verditapet på bobilen eller campingvognen – hvis ikke risikerer du at lånet blir langt dyrere, til tross for den lave renten.

Alternativet er altså å få et caravanlån. Dette er et lån som er spesiallaget for nettopp kjøp av campingvogn eller bobil, og hvis du velger et slikt lån ordner banken mye av arbeidet for deg. Den sjekker vanligvis heftelser på kjøretøyet i forkant, og regulerer nedbetalingsplanen slik at den matcher verdifallet. En annen fordel er at du slipper å binde opp midler i boligen din, som du ellers kan bruke til oppussing eller å hjelpe barna dine inn på boligmarkedet.

Les også: Bilfinansiering: 5 måter å finansiere kjøp av bil


Artikkelserie: Alt om billån

Lurer du på noe om billån? Få svar på det du lurer på i vår artikkelserie om temaet.

  1. Bilfinansiering: 5 måter å finansiere kjøp av bil
  2. Grønt billån
  3. Når lønner det seg å gå for et kaskofritt billån?
  4. Lønner det seg å lease bil?
  5. Hva bestemmer renta på billånet?
  6. Slik realiserer du bobildrømmen
  7. Billån med sikkerhet
  8. Refinansiering av billån
  9. Lån med pant i bil
  10. Billån uten egenkapital
  11. Billån med kaskoforsikring
  12. Slik finansierer du firmabil

Hvor mye egenkapital trenger du?

Rentene på caravanlån ligger på omtrent samme nivå som for billån, men bankene gir deg stort sett bedre betingelser jo mer egenkapital du bidrar med. For å få de beste betingelsene på et lån med 15 års nedbetalingstid (det skal godt gjøres å få så mye lengre nedbetalingstid enn det), bør du stille med bortimot 40 prosent egenkapital. På den annen side er det ikke umulig å få caravanlån med lite eller ingen egenkapital, så lenge banken anser den øvrige økonomien din som god. Det eneste du bør være forberedt på er at rentene kommer til å være en god del høyere.

Bankene krever for øvrig nesten uten unntak at du forsikrer kjøretøyet, selv også om det er snakk om en campingvogn. Dette kan være lurt å ta høyde for når du beregner de månedlige eller årlige utgiftene forbundet med å eie campingvognen eller bobilen.

Før du starter jakten på drømmebobilen eller -campingvognen er det også lurt å skaffe seg et finansieringsbevis. Det gjør deg attraktiv som kjøper dersom det er flere interessenter, ettersom selger er opptatt av en trygg handel. Finansieringsbevis er gratis å få av banken, og er vanligvis gyldig i én måned.

Les også: Gode tips til refinansiering av billån

Kjøpe brukt? Unngå fallgruvene

Når man skal skaffe seg bobil eller campingvogn er det en rekke forhold en må ta høyde for før man signerer salgspapirene. Kjøper du brukt, er det viktig å sjekke at det ikke er heftelser registrert på kjøretøyet. Dette kan du sjekke på Brønnøysundregistrene sine nettsider. En annen ting du bør sjekke er hvor mye omregistreringsavgiften blir – om du allerede har sprengt budsjettet på bobilfronten kan det være sure penger å fiske fram når du allerede har betalt mye for kjøretøyet.

Dersom du kjøper bobilen eller campingvognen brukt, er det tryggeste å kjøpe gjennom en forhandler som har bruktbilgaranti. Da har du en ekstra sikkerhet og langt mer rettigheter dersom noe feil skulle oppstå underveis.

Les også: Alt du trenger å vite om rammelån

Ikke undervurder vektproblemene

De aller fleste av oss har førerkort klasse B. Det innebærer at man kan kjøre med en totalvekt 3500 kilo. Spesielt mange bobiler kan befinne seg i dette sjiktet, men da er det viktig å understreke forskjellen mellom egenvekt og totalvekt. Hvis bobilen har 3500 kilo i egenvekt, kan du i praksis ikke kjøre den uten å oppgradere førerkortet ditt til klasse C1, eller lett lastebil som det også kalles. Legg derfor til antall passasjerer og eventuell bagasje i regnestykket.

Når det gjelder campingvogn er regelverket litt mer fleksibelt. Det er mulig å trekke en campingvogn som veier mer enn 750 kilo, så lenge den sammenlagte tillatte totalvekten til campingvognen og bilen ikke overstiger 3500 kilo.