Bilde av en rekke biler som står til utstilling hos en bilforhandler.

Lønner det seg å lease bil?

Om du er en trygg sjåfør uten barn kan det å lease bil være smart, men pass deg for fallgruvene.

Bilde av Kim Arne Hammerstad

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Publisert: 26.08.2020

Hva er leasing av bil?

Når du leaser bil får du en helt ny bil som du betaler et månedlig beløp for. Vanligvis inngår man en avtale på enten tre eller fire år, hvor du leverer tilbake bilen når avtaletiden har gått ut.

Med andre ord tar selskapet du leaser bilen av all risiko når det kommer til verdifall på bilen, og du har en forutsigbar utgift å forholde deg til. Vanligvis vil man aldri anbefale å leie noe fremfor å eie ut fra økonomiske anbefalinger – å leie bolig er for eksempel sjelden økonomisk lurt ettersom man på sett og vis kan se på det å betale avdrag på et boliglån som sparing.

Når det kommer til bil er det annerledes, ettersom bilen taper verdi jo eldre og mer brukt den blir. Å lease blir dermed ikke å «kaste penger ut av vinduet» som det gjerne blir med leie av bolig.

Les også: 5 veier til bilfinansiering

Den beryktede påkostregningen

Selv om du har et fast månedsbeløp å forholde deg til når du leaser bil, betyr ikke det at du kan gå amok med bilen og komme unna med det. Når du leverer tilbake bilen etter at avtaleperioden har gått ut, gjør leasingfirmaet en grundig undersøkelse av bilen for å kartlegge om det er slitasje på bilen utover den slitasjen en kan forvente etter for eksempel fire år.

Undersøkelsen munner ut i en påkostregning, som beregner hva du «skylder» firmaet. Her er det viktig å være lur – tradisjonelt har dette vært et felt hvor det har foregått en del snusk. For å være sikker på at du betaler det du skal, er det lurt å få en uavhengig tredjepart til å gjøre en vurdering av bilen før du drar til leasingfirmaet.

Om det er stor differanse mellom den uavhengige vurderingen og leasingfirmaets vurdering, bør du bruke det som et argument for å få redusert prisen på påkostregningen. NAF kan gjøre slike uavhengige sjekker for deg.

Les også: Hvor mye kan jeg låne?


Artikkelserie: Alt om billån

Lurer du på noe om billån? Få svar på det du lurer på i vår artikkelserie om temaet.

  1. Bilfinansiering: 5 måter å finansiere kjøp av bil
  2. Grønt billån
  3. Når lønner det seg å gå for et kaskofritt billån?
  4. Lønner det seg å lease bil?
  5. Hva bestemmer renta på billånet?
  6. Slik realiserer du bobildrømmen
  7. Billån med sikkerhet
  8. Refinansiering av billån
  9. Lån med pant i bil
  10. Billån uten egenkapital
  11. Billån med kaskoforsikring
  12. Slik finansierer du firmabil

Hvem passer leasing for?

På grunn av påkostregningen er det viktig at du behandler leasingbilen som om du låner den av en god venn. Om du har barn, hund, eller frakter mye materialer i bilen, bør du nok styre unna en slik avtale. Slik bruk innebærer mye ekstraslitasje på bilen, noe som nok vil merkes når påkostregningen kommer.

Om du stort sett bruker bilen alene og ikke er en uvøren sjåfør, kan det å lease være et bra alternativ. Det lønner seg imidlertid ikke hvis du kjører mye i løpet av år, da det også vil bidra til slitasje på bilen. Vanligvis sier man at om du kjører mer enn 15–16 000 kilometer i året, vil det ikke lenger lønne seg å lease bil.

En annen fordel med å lease bil, er at du omgår boliglånsforskriftens krav om at man kun kan låne maksimalt fem ganger brutto årsinntekt. Det er fordi leasing ikke regnes som et lån, selv om du sannsynligvis betaler omtrent det samme i månedsavgift for leasingen som hvis du hadde lånt penger til å kjøpe den samme bilen. Riktignok skal banken uansett stressteste økonomien din med alle de faste utgiftene du har i løpet av en måned, men du vil uanse ha mer spillerom opp mot boliglånsforskriften når du leaser.

Les også: Alt du trenger å vite om rammelån

Kan man gå ut av leasingavtalen?

Mye kan skje i løpet av fire år, og dersom du i løpet av avtaleperioden finner ut at du må komme deg ut av leasingavtalen, er det mulig. Riktignok må du belage deg på at du må betale et ekstragebyr for å bryte avtalen, i tillegg til påkostregningen. Gebyrene for hvor mye du må ut med varierer svært mye mellom firmaene, derfor er det viktig å lese alt med liten skrift i leasingavtalen før du signerer den.