5 veier til bilfinansiering
Har du planer om å kjøpe bil? Det finnes flere måter å finansiere bilkjøpet enn du kanskje skulle tro.
5 former for finansiering av bil:
De fleste har behov for bil i løpet av livet sitt, og siden det koster en del penger å kjøpe en firhjuling melder spørsmålet seg: Hvordan skal bilen finansieres?
Det du kanskje ikke visste var at det finnes mange alternativer her, men svært store forskjeller i betingelser. Hva som passer best kommer an på din livssituasjon.
1: Oppsparte midler
Mest åpenbar, men verdt å nevne like fullt. Dersom du betaler bilen med penger du allerede har spart opp må du ikke betale en krone i rente.
Bilbehovet kommer dessverre ofte uanmeldt og de færreste har bygd en såpass stor buffer at de til enhver tid kan betale for en bil rett fra bankkonto.
2: Billån med kaskoforsikring
Den rimeligste renten for et klassisk billån får man dersom man samtidig tegner fullkaskoforsikring. En slik forsikring dekker alle skader både du og andre skulle gjøre på bilen og sikrer derfor banken for lånet gjennom at bilen de har pant i ikke kan bli totalvraket og miste all verdi.
Mange glemmer også at man uten fullkaskoforsikring kan risikere å bli sittende igjen med en ødelagt bil, men et lån som tilsvarer prisen av en ny bil. Så er man litt risikoavers (eller -bevisst; kall det hva du vil), er det mye som taler for et slikt billån.
Du kan søke om billån med kaskoforsikring i skjemaet på denne siden ved å huke av for kaskoforsikring.
Les også: Billån med kaskoforsikring
Lurer du på noe om billån? Få svar på det du lurer på i vår artikkelserie om temaet.
- Bilfinansiering: 5 måter å finansiere kjøp av bil
- Grønt billån
- Når lønner det seg å gå for et kaskofritt billån?
- Lønner det seg å lease bil?
- Hva bestemmer renta på billånet?
- Slik realiserer du bobildrømmen
- Billån med sikkerhet
- Refinansiering av billån
- Lån med pant i bil
- Billån uten egenkapital
- Billån med kaskoforsikring
- Slik finansierer du firmabil
3: Kaskofritt billån
Nedsiden med et billån med kaskoforsikring er nettopp at du er tvunget til å betale kaskoforsikring. Har du lav bonus fordi du f.eks. er ung, eller ønsker å kjøpe en litt dyr/spesiell bil, kan en slik forsikring fort koste det hvite ut av øyet.
I et slikt tilfelle kan et kaskofritt lån være et godt alternativ. Renten er høyere, men banken gir fortsatt en del bedre rente enn ved et usikret lån siden den har sikkerhet i bilen, gitt at du oppfyller en del kriterier gjeldende lånebeløp og egenkapital.
Husk likevel at selv om kaskofritt billån og ansvars- eller delkaskoforsikring ofte er en del billigere enn billån med fullkaskoforsikring, kan det bli dyrere dersom du skulle være uheldig.
Ønsker du tilbud på kaskofritt billån kan du benytte skjemaet på denne siden og ikke huke av for kaskoforsikring. Dersom du ikke oppfyller kravene, vil du bli henvist til billån uten sikkerhet (se under).
4: Billån uten sikkerhet
Den fjerde formen for bilfinansiering er rett og slett å ta opp et usikret lån: Et fleksibelt lån som bankene gir uten krav til egenkapital eller hva det skal brukes til. Denne friheten kommer imidlertid med én kostnad: Målt i rente er dette vanligvis den dyreste måten å finansiere en bil på, så det kan være smart å vurdere om man kan klare seg med en litt billigere bil om man benytter denne finansieringsformen.
Bil er uten tvil den vanligste grunnen til at nordmenn tar opp usikret gjeld, og har tett sammenheng med at bilbehovet kan komme uanmeldt og at ikke alle har satt av disponible midler de uten videre kan bruke som egenkapital til et billån.
Ønsker du tilbud på billån uten sikkerhet og egenkapitalkrav kan du få det her: https://lån.no/billån-uten-sikkerhet
5: Rammelån
Sist, men ikke minst, har du rammelån. Mange tenker ikke over det, men det er faktisk mulig å låne penger til å kjøpe bil med sikkerhet i en eiendom man eier, f.eks. primærbolig. Dersom man har mulighet til dette, er det den klart billigste formen for lånefinansiering av bilkjøpet.
Et rammelån fordrer at ditt nåværende boliglån pluss rammelånet til kjøp av bil ikke overstiger 60% av boligverdien, slik banken vurderer den (dette er vanligvis en del lavere enn det man tenker på som markedspris).
Eksempel: Dersom du har en bolig som banken verdsetter til 5 millioner, kan du maksimalt ha boliglån og rammelån som totalt utgjør {5 millioner * 60% =} 3 millioner. Om du vil låne f.eks. 300 000 kr til kjøp av bil kan du da ha maksimalt {3 millioner - 300 000 =} 2,7 millioner i boliglån før du tar opp rammelånet.
Dersom du vil se om du kan få rammelån kan du få tilbud på dette her: https://lån.no/rammelån