Bilde av fronten av en rød og moderne bil.

Når lønner det seg å gå for et kaskofritt billån?

Å droppe kaskoen kan lønne seg dersom du kjøper en bruktbil som koster under 200 000 kroner.

Bilde av Kim Arne Hammerstad

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Publisert: 27.08.2020

Hva er et kaskofritt billån?

Kasko er et annet ord for bilforsikring. Vanligvis krever bankene at låntakeren har forsikret bilen helt eller delvis gjennom en kaskoforsikring for at lånet skal utbetales. Grunnen til dette er at banken da har en større sikkerhet dersom noe skulle skje med bilen mens du fremdeles betaler ned på lånet, og bidrar dessuten til at du får en lavere rente. Med et kaskofritt billån slipper du kravet om forsikring, noe som i de aller fleste tilfeller bidrar til at totalkostnadene for billånet blir lavere.

Les også: 5 veier til bilfinansiering

Den øvre lånegrensen for kaskofrie billån ligger vanligvis på mellom 150- og 200 000 kroner, noe som gjør at kaskofrie billån ofte kalles for bruktbillån. Det skal godt gjøres å få en ny bil for disse summene, og vanligvis er det snakk om biler som har fått seg noen år på baken i denne prisklassen.

Fordelene med bruktbillån

Kaskoforsikring kan fort bli en dyr fornøyelse. Derfor vil du spare et ikke ubetydelig beløp i måneden ved å slippe unna denne kostnaden. På den annen side er renten på lånet noe høyere enn ved et vanlig billån, men dette blir stort sett nullet ut og vel så det av det du sparer på å ikke betale for forsikringen.

Det er imidlertid viktig å understreke at du fremdeles er nødt til å ha ansvarsforsikring på bilen din, selv om du dropper kaskoforsikringen. Ansvarsforsikring er du lovpålagt å ha uansett, helt uavhengig av hvilke andre forsikringer du har eller ikke har.

Les også: Grønt billån


Artikkelserie: Alt om billån

Lurer du på noe om billån? Få svar på det du lurer på i vår artikkelserie om temaet.

 1. Bilfinansiering: 5 måter å finansiere kjøp av bil
 2. Grønt billån
 3. Når lønner det seg å gå for et kaskofritt billån?
 4. Lønner det seg å lease bil?
 5. Hva bestemmer renta på billånet?
 6. Slik realiserer du bobildrømmen
 7. Billån med sikkerhet
 8. Refinansiering av billån
 9. Lån med pant i bil
 10. Billån uten egenkapital
 11. Billån med kaskoforsikring
 12. Slik finansierer du firmabil

Ikke krav om egenkapital

De fleste bankene opererer med en praksis hvor det i utgangspunktet ikke stilles krav til egenkapital for å få et kaskofritt billån. Likevel vil egenkapital telle positivt når renten skal beregnes på lånet – jo lavere lånegrad du har, jo bedre rente vil du også få.

Siden denne typen billån tradisjonelt går til bruktbiler, er det også en klar begrensning på hvor lang løpetid du kan ha på lånet. Fem år er vanligvis det absolutte maksimum antall år du kan få på å betale ned lånet, og dersom bilen er veldig gammel kan banken dessuten kreve enda kortere nedbetalingstid.

Les også: Refinansiering av billån

Er det noen ulemper?

Jevnt over er det langt flere økonomiske plusser enn minuser når det kommer til å velge kaskofritt billån, dersom du kjøper en godt brukt bil. Likevel bør du tenke litt over konsekvensene hvis bilen blir utsatt for hærverk eller tyveri. Har du råd til å erstatte bilen på kort varsel? Er du avhengig av bilen for at hverdagen skal gå rundt? En kaskoforsikring kan kanskje bedre nattesøvnen, ettersom det blir lettere å skaffe seg en ny bil i en situasjon hvor du trenger det.

Husk at uansett vil ansvarsforsikringen dekke uhell hvor du er den skyldige, eller dersom noen eksempelvis bulker bilen din i trafikken.