Billån med sikkerhet: Disse alternativene har du
For å få de beste rentene på billånet trenger du å stille sikkerhet i noe. De fleste velger å bruke bilen som denne sikkerheten.
Når bankene beregner rentenivået på et lån, er en viktig faktor hvilken sikkerhet du som skal låne pengene stiller med. Sikkerhet er også kjent som det minst like kryptiske ordet «pant», men kort fortalt er panten eller sikkerheten det banken vil tvangsselge dersom lånet misligholdes.
Jo mer verdifull sikkerheten er, jo mindre er risikoen for at banken vil ende opp uten å få pengene tilbake dersom lånet misligholdes. Ettersom renten reflekterer risikoen banken tar med lånet, vil renten bli betraktelig lavere dersom du stiller bilen du kjøper som sikkerhet når du søker om lån.
Les også: Bilfinansiering: 5 måter å finansiere kjøp av bil
Sikkerhet i bil eller bolig?
I prinsippet har man to alternativer når man skal stille sikkerhet for å få et lån: Selve bilen eller boligen din. Siden bilen alltid vil synke i verdi, er risikoen litt større for at banken ikke vil få tilbake det skyldige beløpet dersom lånet misligholdes. Du kan også for eksempel bulke bilen, eller bruke den mer enn det som er kalkulert inn som verditap i nedbetalingsplanen på lånet. Banken kan dermed tape en del penger dersom du får problemer med å betjene lånet.
Det er grunnen til at tradisjonelle billån med sikkerhet i bilen har litt høyere rentenivå enn eksempelvis boliglån.
Boliglånet er for øvrig en annen finansieringsmulighet for bilkjøpet ditt. Ettersom boligen både er langt mer verdifull enn bilen din og i langt større grad vokser i verdi enn faller, vil rentebetingelsene være langt hyggeligere enn for et tradisjonelt billån. Det vanligste er å bruke rammelån eller fleksilån for å finansiere bilkjøp med bolig som sikkerhet – rett og slett å «låne opp på boligen» på folkemunne.
Les også: Alt du trenger å vite om rammelån
Lurer du på noe om billån? Få svar på det du lurer på i vår artikkelserie om temaet.
- Bilfinansiering: 5 måter å finansiere kjøp av bil
- Grønt billån
- Når lønner det seg å gå for et kaskofritt billån?
- Lønner det seg å lease bil?
- Hva bestemmer renta på billånet?
- Slik realiserer du bobildrømmen
- Billån med sikkerhet
- Refinansiering av billån
- Lån med pant i bil
- Billån uten egenkapital
- Billån med kaskoforsikring
- Slik finansierer du firmabil
Tenk på dette først
Dersom du ønsker å finansiere bilkjøpet ditt med rammelån, må du først og fremst ha betalt ned en del på boliglånet ditt allerede. Vanligvis får man ikke rammelån før lånegraden er nede på mellom 60 og 70 prosent av boligverdien – altså må du ha betalt ned mye på lånet.
En annen ting du bør tenke over, er at bilkjøpet etter all sannsynlighet vil binde opp mye av lånemulighetene dine de neste årene. Det betyr at det blir mindre penger tilgjengelig til å pusse opp boligen eller kjøpe en større og dyrere bolig. Derfor bør du være ganske sikker på at du er fornøyd med bosituasjonen din før du bruker boliglånet til å finansiere bilkjøpet. Kanskje kan den gamle bilen din overleve noen år til, så kan du for eksempel pusse opp badet først?
Les også: Gode tips til refinansiering av billån
Husk kasko
Et krav som gjelder både dersom du finansierer bilen med et tradisjonelt billån eller med rammelån på boligen, er at bilen har kaskoforsikring som gjør at verdiene er forsikret dersom du havner i et uhell. Inngår du ikke en slik forsikring risikerer du at banken ikke låner deg pengene i det hele tatt. Basert på alderen til bilen kan bankene gå med på delkaskoforsikring i en del tilfeller.
Les også: Forbrukslån for nybegynnere
Siste utvei
Dersom du av en eller annen grunn ikke kan eller vil bruke bilen eller boligen som sikkerhet, finnes det en siste mulighet du kan benytte deg av. Men varsku her, det er en dyr utvei. Du kan ta opp et forbrukslån som finansiering, noe som altså er et lån uten sikkerhet. Da er risikoen for banken høy, og det gjør også rentenivået tilsvarende høyt. Det anbefales definitivt ikke å gå for en slik løsning dersom du har andre alternativer tilgjengelig.