finansieringsbevis

Dette må du vite om finansieringsbeviset

Det første steget på veien til å få oppfylt boligdrømmen er å få et finansieringsbevis fra banken. Men hva innebærer egentlig et slikt bevis?

Bilde av Siglinde Lunde

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Publisert: 26.08.2020

Hva er et finansieringsbevis?

Et finansieringsbevis, også kalt lånebevis, er et skriftlig bevis fra banken på hvor mye du kan få i lån. Det vil være gyldig i 3 måneder etter det er utstedt, og dersom du ønsker lån fra den banken som har gitt deg beviset vil det gå relativt raskt å få innvilget lånet ettersom banken allerede har all informasjonen om deg.

Skal du kjøpe bolig, bør du skaffe deg et finansieringsbevis. Da vet du hvor mye du kan låne, og jakten på drømmeboligen er lettere når du vet hvor langt du kan gå i budrunder.

Slik skaffer du deg finansieringsbevis

Fakta

Få oversikt over hvor mye du kan kjøpe bolig for

Finansieringsbevis er uforpliktende

Kan enkelt gjøres om til boliglån

Fås av banken eller låneutsteder

Er gyldig i tre måneder

Vis mer

Fyller du ut skjemaet her på siden, vil din søknad om finansieringsbevis bli sendt til flere banker. De vil gi deg finansieringsbevis og tilbud på boliglån. I motsetning til om du kontakter hver enkelt bank selv, vet bankene her at de konkurrerer med flere om deg som kunde, og er derfor villige til å strekke seg ekstra langt for å gi deg et godt tilbud.

Vil du se hvordan din nedbetalingsplan ser ut med tallene for ditt lån? Bruk vår boliglånskalkulator og få full oversikt!

Et finansieringsbevis er uforpliktende, men svært lett å omgjøre til et boliglån senere ettersom banken vil ha all informasjonen din allerede. Å fylle ut skjema for å få tilbud på lån er også helt uforpliktende her på Lån.no, det eneste du risikerer er å få et godt tilbud.

Er det lurt å ha med en kausjonist når man skal ta opp lån? Les om fordeler og ulemper her.

Hos flere av de store bankene kan man skaffe seg finansieringsbevis ved å fylle ut skjema de har på nett. Da vil du få beviset i løpet av kort tid, noen minutter mener flere av bankene. Dette gjelder dersom du allerede er kunde i banken, men andre må som regel bli kunde først. Å fylle ut skjemaet tar gjerne lengre tid enn noen få minutter ettersom banken vil trenge en del informasjon. Husk, jo mer informasjon banken har om deg, jo bedre grunnlag får de for å gi deg et godt tilbud.

Slik brukes et finansieringsbevis

finansieringsbevis
Finansieringsbevis: Se hvor mye du har å rutte med i jakten på drømmeboligen.

Et finansieringsbevis skal først og fremst hjelpe en boligkjøper med å vite hvor mye en kan kjøpe bolig for. Slik kan du være litt taktisk i budrunden, og det er lettere når man vet hva man konkret har å forholde seg til. Av samme årsaker bør du aldri vise finansieringsbeviset til megler, eller si hvor mye du kan få i lån. Be heller megleren kontakte banken for å få en bekreftelse på at du har finansieringen i orden.

Dette avgjør summen på finansieringsbeviset

Kort forklart vil summen på finansieringsbeviset være lik summen for hvor mye du kan få i lån hos den banken. Hvor mye boliglån du kan få avhenger av de nye boligforskriften som bankene må følge, i tillegg til din egen økonomiske situasjon. Ettersom bankene har lov til å gjøre unntak i en del tilfeller, kan det være ulikt hvor mye lån de forskjellige bankene tilbyr deg.

Førstegangskjøper? Dette bør du vite før du kjøper din første bolig.

Den viktigste grunnen til å sjekke med flere banker er å få en så lav rente som mulig. Renten er tross alt prisen du betaler for å låne penger, og selv det som ser ut som små forskjeller kan utgjøre mange tusen kroner når man har så store summer som i boliglån. Mange opplever virkelig store variasjoner i rentene bankene tilbyr, og det er svært liten grunn til at man som forbruker skal godta det første (og kanskje dårligste) tilbudet man får.

Bruk vår boliglånskalkulator for å se hvor mye du kan få i lån. Du kan sjekke ut fra din inntekt, gjeld og egenkapital, eller se hvor mye lån du har råd til i forhold til inntekt og hvor mye du har råd til å betale for å bo hver måned. Bruk vår boliglånskalkulator og få full oversikt!

Slik får du lav rente

Mange faktorer påvirker hvor dyrt lånet ditt blir. Noen kan du påvirke selv, som for eksempel nedbetalingstid og lånetype, og du kan forsikre deg om at du får en god rente ved å sjekke med flere banker. Likevel vil inntekt, gjeld, egenkapital, og andre forhold rundt din økonomiske situasjon påvirke hvordan banken setter renten for deg. Husk at du alltid kan forhandle om renten, og for å få et godt sammenligningsgrunnlag bør du alltid sjekke med flere banker. Her kan du lese mer hvordan lånerenten beregnes.