Derfor får du ikke lån uten kredittsjekk
Det kan være frustrerende hvis man ikke får innvilget lån. Selv om det kan føles som at banken ikke har tatt hensyn til din særegne situasjon, er det nettopp det de har gjort i vurderingen av din lånesøknad. Kredittsjekken er en viktig del av dette, og kort sagt er det en kombinasjon av lovpålagt plikt og bankenes egen risikovurdering som gjør at man ikke slipper unna kredittsjekken.
Bankens plikt
Norske banker har i henhold til finansavtaleloven en plikt til å vurdere en forbrukers kredittverdighet. Kredittsjekken har etablert seg som en god løsning for å gjøre denne vurderingen og samtidig gi en indikasjon på om du vil være en "god" kunde. Kredittsjekken baserer seg på flere ulike kilder, som for eksempel skattedirektoratet og folkeregisteret. Den samlede informasjonen blir vurdert og satt inn i en modell som omgjør de innsamlede dataene til en poengsum på en skala, gjerne fra 0 - 100.
Denne poengsummen utgjør da en vurdering av din økonomiske situasjon, og konkluderer om du vil kunne bli en god kunde. Ettersom kredittsjekken er det beste og mest effektive systemet for å foreta den lovpålagte vurderingen vil du ikke få lån i Norge uten å bli utsatt for en kredittsjekk. Bruker ikke bankene en kredittsjekk i sin vurdering vil de nemlig ikke kunne hevde å ha oppfylt den lovpålagte plikten.
Les også: Slik beregnes rente på forbrukslån

Kredittsjekken i seg selv er riktignok bare veiledende, og det er banken som tar avgjørelsen om å innvilge lånet eller ikke. Andre faktorer som et langt kundeforhold hvor du har vært pliktoppfyllende og vært en god kunde vil kunne spille inn og du kan få innvilget lån selv om kredittsjekken i seg selv ikke ville anbefalt det.
Det er i bankenes interesse med flere kunder, men det er avhengig av at kundene er "gode" kunder. Dette betyr gjerne at man må være pliktoppfyllende med betaling av lån og regninger og ryddig økonomi er gjerne et nøkkelaspekt. Har man inkassosaker og betalingsanmerkninger sier dette noe om hvorvidt du vil bli en god kunde eller ikke. Hvis en bank har mange kunder som ikke betaler det de skylder på lån f.eks. så vil dette medføre ekstra arbeid, og utgifter for banken. Så litt enkelt forklart så er et avslag på en lånesøknad basert på at banken ikke ser på deg som en potensiell god kunde.
Les også: Betalingsproblemer: Råd hvis du havner i gjeldsknipe
Gjeldsproblemer?
Forsøker du å rydde i økonomien ved å ta opp lån, vil dette fort være inngangen til en nedadgående spiral der du havner i stadig større gjeldsproblemer. Vi har tidligere skrevet om hvordan du bør håndtere betalingsproblemer, og alt du bør vite om refinansiering.
Les også: Slik får du lån med betalingsanmerkning