Kommunikasjonsansvarlig i Lån.no, Kim Arne Hammerstad
Kommunikasjonsansvarlig i Lån.no, Kim Arne Hammerstad

Unngå samboerfellen når du tar opp lån

Våren er høytid for å kjøpe bolig. Mange par kjøper også sin første felles bolig den kommende tiden. – Dessverre er kvinner veldig ofte taperne.

Fakta:

  • Om et kjærestepar kjøper bolig sammen hvor den ene i forholdet finansierer sin del med egenkapital, mens den andre tar opp lån, vil verdien av boligen deles likt ved et eventuelt brudd.
  • Dersom paret imidlertid gifter seg i mellomtiden vil verdier som er ervervet gjennom lån bli delt likt ved et eventuelt brudd. Med andre ord vil den som gikk inn med egenkapital få beholde hele sin del, pluss halvparten av den andres del. Gitt at førstnevnte finansierte hele sin del med egenkapital og den andre med lån, vil fordelingen bli 75–25 ved et brudd.
  • Det er viktig å huske at både samboere og ektefeller har avtalefrihet, og kan lage egne avtaler som avklarer eierforhold av eksempelvis bolig eller fritidseiendom, og som avklarer hva som skal skje ved et eventuelt brudd.
  • Lån.no er en uavhengig sammenligningstjeneste av lån fra en rekke norske banker. Tjenesten drives av Nettbureau AS.

Å kjøpe bolig sammen er en stor avgjørelse som gjør at man får store økonomiske forpliktelser overfor hverandre i forholdet, ettersom det som oftest er ensbetydende med at man setter seg i gjeld sammen. Det å ta opp felles lån er i de aller fleste tilfeller helt uproblematisk, så lenge begge i forholdet går inn med like mye egenkapital og deler lånet likt.

Les mer: Slik beregnes lånerenten

Kan få konsekvenser for eierforholdet

– Problemet er at vi ser at mange par som kjøper bolig hvor den ene går inn med mye mer egenkapital enn den andre. Ikke alle vet at det kan få dramatiske konsekvenser for eierforholdet, sier kommunikasjonsansvarlig for anbudstjenesten Lån.no, Kim Arne Hammerstad.

Dette er det imidlertid mulig å løse ved å dele de månedlige låneutgiftene med basis i hvor mye egenkapital hver går inn med når boligen kjøpes. Ved å dele låneutgiftene med basis i egenkapitalfordelingen vil den personen som gikk inn med minst egenkapital i boligkjøpet stå sterkere enn hvis låneutgiftene blir delt likt.

Les også: 4 ting som påvirker muligheten til å få boliglån

Kvinner ofte taperne

– Dessverre ser vi at kvinner ofte kommer dårligst ut av samlivsbrudd. Det kan henge sammen med at ofte mannen er eldst, og dermed har hatt lengre tid på å jobbe seg opp egenkapital, men også det faktum at fremdeles er det slik at menn ofte tjener mer enn kvinner. Derfor er det viktig at man er bevisst på dette samtidig som man bestemmer seg for å kjøpe bolig sammen, forklarer Hammerstad.

For å hjelpe par som skal inn på boligmarkedet i vår har Lån.no utviklet en kalkulator hvor man kan finne ut hvordan låneutgiftene skal fordeles dersom man går inn med ulik egenkapital.

Les mer: Avdragsfrihet på boliglånet

Ha en god avtale i bunn

Uansett hvordan man velger å fordele egenkapital og låneutgifter i forbindelse med boligkjøp har Hammerstad ett godt råd:

– Lag avtaler hvor eierforhold avklares på verdifulle ting i forholdet. Selv om det virker unaturlig å fastslå hva som skal skje ved et brudd når forholdet er i sin skjønneste orden, er det å ha en exit-plan svært lurt å ha. Dersom det skjærer seg er det for sent, sier Hammerstad.

Les mer: Slik bytter du bank med boliglån

Kontakt:

Kim Arne Hammerstad, kommunikasjonsansvarlig i Lån.no: 93 40 17 15 / Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Pressebilde til fri bruk – krediteres Lån.no

Andre utvalgte tjenester fra Nettbureau