laptop, telefon

Bytte bank med boliglån

Det kan være mye å spare på å flytte boliglånet til en annen bank. Det er også enklere enn du kanskje tror.

Bilde av Nora Geard Nygaard

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Publisert: 02.09.2020

På samme måte som man før hadde den samme jobben livet ut, var det like naturlig å beholde kundeforholdet sitt til banken i alle år.

Slik er det ikke i dag. Teknologiutviklingen gjør at avstanden til bankens nærmeste filial har blitt irrelevant og det som teller er hvor gode vilkår du får som kunde.

Ny teknologi har også gjort det lekende lett å bytte bank. Har du for eksempel BankID kan du gjennomføre et bankbytte på få minutter.

Likevel er det mange som aldri bytter bank, til tross for at de kan få bedre vilkår og spare mange penger om de gjorde det. Mange nordmenn er nemlig usikre på om det virkelig lønner seg å bytte bank, og tror at renten er omtrent den samme i alle banker. Det er den ikke, og du kan spare flere tusen ved å refinansiere lånet ditt i en annen bank.

Les også: Annuitetslån vs serielån: Fordeler og ulemper

Det som kanskje ikke er like lett er å orientere seg i vilkårene man kan få. Særlig siden mange banker gjerne tilbyr litt bedre vilkår enn de publiserer på nettet om de har sjansen til å hanke inn en kremkunde, eller i tilfeller de vet de konkurrerer med andre banker om å få eller beholde deg som kunde.

Slik går du frem for å finne ny bank

Den største økonomiske forskjellen for de fleste utgjøres av renten på lånene. På Lån.no kan du innhente tilbud fra flere banker som konkurrerer om å gi deg best rente. Ofte kan det gi mening å ha kundeforhold i flere banker – det spørs hva du tilbys som totalkunde.

Slik gjør du:

  1. Gå inn på alle lån.
  2. Velg i tur de aktuelle lånene (husk at å bytte bank på et eksisterende lån er refinansiering).
  3. Bruk de korte skjemaene til å innhente tilbud fra flere banker på samme tid.
  4. Sammenlign tilbudene og ta et valg.

Slik bytter du bank

  1. Ta kontakt med banken du vil bytte til og opprett de kontoene du har behov for. Bruk bankens nettsider og følg veiledningen der.
  2. Be din gamle bank om å overføre innestående beløp til din nye bank og avslutte gamle konti for deg. Dersom du har et betalingskort tilknyttet en av kontoene bør du vente med å si den opp til du har mottatt nytt betalingskort fra den nye banken.
  3. Inngår du nettbankavtale med den nye banken vil gamle e-faktura normalt bli overført fra den gamle.
  4. Avtalegiro-fullmakter overføres ikke automatisk og må registreres på nytt i den nye banken.

Dersom du trenger hjelp, tar du kontakt med banken og de vil hjelpe deg med å bytte.

Les også: Alt du trenger å vite om rammelån

Andre ting du må tenke på

Når du flytter boliglånet ditt til en ny bank vil det medføre kostnader. Disse består av etableringsgebyr og tinglysningsgebyr, som ofte ligger på henholdsvis 1500 kr og 200 kr. Enkelte banker tar ikke etableringsgebyr.

Husk å informere arbeidsgiver, NAV og ev. andre som du forventer innbetalinger fra, om nytt kontonummer. Om du har negativ saldo i din gamle bank, ved at du for eksempel har fått innvilget kreditt eller har overtrukket kontoen, må du betale tilbake summen slik at kontoen i din gamle bank kan avsluttes.

Konto som det er tatt utlegg eller pant i, eller er sperret på annen måte, kan ikke flyttes så langt utlegget/panteretten/sperringen rekker. Er det knyttet oppsigelsesfrister eller bindingstid til en konto, bør du vurdere å vente med å si opp denne før bindingstiden utløper. Bryter du en slik avtale kan det føre til ekstra kostnader fra den gamle banken.


Artikkelserie: Alt om boliglån

Lurer du på noe om boliglån? Få svar på det du lurer på i vår artikkelserie om temaet.

  1. Alt du trenger å vite om rammelån
  2. Annuitetslån vs. serielån: Fordeler og ulemper
  3. Avdragsfrihet på boliglånet
  4. Slik får du mest ut av BSU
  5. Slik sparer du til bolig
  6. Boliglån uten egenkapital
  7. Byggelån
  8. Les dette før du kjøper første bolig
  9. Fastrentelån: Fordeler og ulemper
  10. Hyttelån
  11. Lån til sekundærbolig
  12. Topplån
  13. Bytte bank med boliglån
  14. Hva kan du gjøre ved rentestigning
  15. Dette avgjør om du får boliglån
  16. Slik får du boliglån når du er alene
  17. Alt om egenkapital til bolig
  18. Hvordan søke boliglån?
  19. Slik får du boliglån som ung