4 ting som påvirker muligheten til å få boliglån

Skal du søke om boliglån, men er usikker på hva banken vurderer etter? Les hvordan du øker sjansen for å få råd til bolig.

Bilde av Nora Geard Nygaard

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Publisert: 22.05.2019

For å kunne realisere boligdrømmen må du høyst sannsynlig ta opp boliglån i banken. Det er imidlertid ingen automatikk i at lånet blir innvilget, da det er flere punkter ved din økonomi som avgjør om du får lån eller ikke.

1: Betalingsevne

Først og fremst er det viktig at du har en inntekt som viser at du kan betjene et lån. Etter å ha betalt alle faste månedlige utgifter må du ha nok penger til å nedbetale renter og avdrag, og du bør også kunne tåle en renteøkning på fem prosent. Ekstra inntektskilder fra en tilleggsjobb vil også kunne påvirke muligheten for å få innvilget et boliglån i banken.

Det er en stor fordel å ha fast jobb, men ikke alltid en betingelse. Banken strekker seg for eksempel langt for å få førstegangskjøpere inn på boligmarkedet, og da kan vurderingen av inntektspotensialet framover i tid være viktigere enn fast jobb på nåværende tidspunkt.

Les også: Bytte bank med boliglån

Husk dokumentasjon

Når du søker om lån må du kunne dokumentere betalingsevnen ved å vise til kopier av lønnsslippene for de siste to månedene. Du må også legge ved siste skattemelding.


Artikkelserie: Alt om boliglån

Lurer du på noe om boliglån? Få svar på det du lurer på i vår artikkelserie om temaet.

  1. Alt du trenger å vite om rammelån
  2. Annuitetslån vs. serielån: Fordeler og ulemper
  3. Avdragsfrihet på boliglånet
  4. Slik får du mest ut av BSU
  5. Slik sparer du til bolig
  6. Boliglån uten egenkapital
  7. Byggelån
  8. Les dette før du kjøper første bolig
  9. Fastrentelån: Fordeler og ulemper
  10. Hyttelån
  11. Lån til sekundærbolig
  12. Topplån
  13. Bytte bank med boliglån
  14. Hva kan du gjøre ved rentestigning
  15. Dette avgjør om du får boliglån
  16. Slik får du boliglån når du er alene
  17. Alt om egenkapital til bolig
  18. Hvordan søke boliglån?
  19. Slik får du boliglån som ung

2: Betalingsvilje

Det er ikke nok å kunne vise til at du har evne til å betjene et lån, du må også vise at du har vilje. Det vil si at det blir vanskeligere å få lån dersom du har betalingsanmerkninger eller en historie med inkassosaker. Det er derimot ikke umulig hvis du har en betalingsanmerkning. Hvis du dokumenterer at du har betalt regninger i tide siden, kan banken være villig til å gi deg en ny sjanse. Banken ser på hvordan du sparer, hva slags forbruk du har, og i hvilken grad kredittkortet blir brukt.

Les også: Annuitetslån vs serielån: Fordeler og ulemper

3: Gjeld

Punktet som har en mer direkte innvirkning på hvor stort lån du får, er størrelsen på annen gjeld du har. Jo større annen gjeld er, jo mindre lån får du til bolig. Din totale husholdningsgjeld kan ikke være større enn fem ganger din totale husholdningsinntekt før skatt.

Har du for eksempel studiegjeld på 150.000 kroner, får du låne 150.000 kroner mindre til bolig enn du kunne lånt dersom du ikke hadde studiegjeld.

Les også: Hvor mye kan jeg låne?

4: Egenkapital

Sist, men ikke minst, ser banken på hvor stor egenkapital du har, altså summen oppsparte penger du har. Med dagens krav til boliglån vil de fleste banker kreve 15 prosent egenkapital for å gi lån til bolig. Skal du kjøpe en leilighet til 3.000.000, må du altså ha 450.000 kroner i egenkapital. Les mer om hva egenkapital er og hvordan du sparer her.

For å enkelt finne ut hvor stort lån du kan få, bruk vår kalkulator. Her kan du beregne hvor stort boliglånet blir når du fører inn inntekt, gjeld og egenkapital.