Nyforelsket mann og kvinne som klemmer hvor man ser at kvinnen holder en husnøkkel over ryggen til mannen. De skal nok flytte sammen, ja

Slik får du ditt første boliglån som ung

Visste du at du er en svært attraktiv kunde for banken dersom du skal kjøpe din første bolig?

Bilde av Kim Arne Hammerstad

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Publisert: 14.09.2020

Unge som skal låne penger til sin første bolig er potensielle bankkunder i 25–30 år fremover. Derfor er bankene villige til å gå langt for å kapre deg som kunde, og har ofte egne låneprodukter som er spesiallaget for unge under 35 år.

Les også: 5 veier til bilfinansiering

Boliglån for unge har lav rente og det er mulig å låne opptil 85 prosent av kjøpesummen. Dersom du har behov for finansiering utover de 85 prosentene trenger du en tilleggssikkerhet, for eksempel at foreldrene dine eller noen andre stiller som kausjonist.

Er du medlem av en fagforening?

Du bør imidlertid ikke la deg rive fullstendig med av låneproduktene for unge. Dersom du er medlem av en fagforening er sjansen stor for at du har tilgang på en god avtale som er fremforhandlet av foreningen. I noen tilfeller kan renta på en slik avtale være bedre enn den du blir tilbudt av banken.

Les også: Lønner det seg å lease bil?

Uansett gjelder det å ikke ta til takke med det første og beste tilbudet når du er på markedet for boliglån. Hent inn tilbud fra så mange banker som mulig, og gå for det beste tilbudet. Som nevnt er du en attraktiv kunde for banken, og vår erfaring er at bankene er villige til å gå et stykke for å gjøre deg så fornøyd at du velger akkurat den banken.

Når du har valgt bank må du få deg et finansieringsbevis som viser at du faktisk har råd til boligen du byr på. Dessuten er finansieringsbeviset uansett greit å ha i utgangspunktet når du er på boligjakt, ettersom det er med på å snevre inn de mulige boligene du kan by på ganske kraftig.


Artikkelserie: Alt om boliglån

Lurer du på noe om boliglån? Få svar på det du lurer på i vår artikkelserie om temaet.

 1. Alt du trenger å vite om rammelån
 2. Annuitetslån vs. serielån: Fordeler og ulemper
 3. Avdragsfrihet på boliglånet
 4. Slik får du mest ut av BSU
 5. Slik sparer du til bolig
 6. Boliglån uten egenkapital
 7. Byggelån
 8. Les dette før du kjøper første bolig
 9. Fastrentelån: Fordeler og ulemper
 10. Hyttelån
 11. Lån til sekundærbolig
 12. Topplån
 13. Bytte bank med boliglån
 14. Hva kan du gjøre ved rentestigning
 15. Dette avgjør om du får boliglån
 16. Slik får du boliglån når du er alene
 17. Alt om egenkapital til bolig
 18. Hvordan søke boliglån?
 19. Slik får du boliglån som ung

Hva skjer når du fyller 35 år?

Så lenge du bor i den samme boligen som du kjøpte med boliglån for unge vil du ha de samme betingelsene uavhengig av hvor gammel du er – den eneste forutsetningen er at du er under 35 år når du inngår låneavtalen.

Les også: Refinansiering av billån

Om dere er et par som søker om et boliglån for unge, holder det at den yngste i forholdet er under 35 år.

Boliglånsforskriften setter de største begrensningene

Når du søker om boliglån er den største bremseklossen boliglånsforskriften, som er fastsatt av regjeringen.

Boliglånsforskriften sier at bankene maksimalt kan låne deg fem ganger årsinntekten din. Dersom du tjener 500 000 kroner i året og har 500 000 kroner i studielån, kan du ikke få mer enn 2 000 000 kroner i lån av banken din. Kredittramme på kredittkort kommer på toppen av dette og inngår også i femganger-regelen, derfor er det viktig å holde tungen beint i munnen og kun ha aktive kredittkort som du benytter deg av jevnlig.

I tillegg til femganger-regelen må du stille med minst 15 prosent egenkapital. Dette skal være en sikkerhet mot prisfall på boligen, og dersom du av en eller annen grunn skulle misligholde lånet slik at boligen må tvangsselges.

Fast eller flytende rente?

De aller fleste boliglånene for unge har alternativer hvor man kan velge om man vil ha fast eller flytende rente. Det er også mulig å binde renta på deler av lånet dersom du ønsker en viss forutsigbarhet når det kommer renteutgiftene.