Finansier oppussingen din med byggelån
Få gode tilbud på finansiering av bygging eller renovering av bolig.
Hva er byggelån?
Et byggelån kan gis av banken når man ønsker å bygge bolig, fritidsbolig/hytte eller trenger finansiering til omfattende boligrenovering. Kort forklart sender du alle fakturaer og regninger fra byggeprosessen til banken som må godkjenne regningene før disse belastes umiddelbart fra byggelånskonten. Slik dekkes alle regninger gjennom byggeprosessen fortløpende.
Når du tar opp et byggelån betaler du ikke for mer enn det du bruker. Du vil få innvilget en låneramme som er en maksimumssum for hvor mye du kan låne totalt. Når boligen ferdigattesteres vil det du har brukt av lånerammen, altså byggelånet, omgjøres til et vanlig boliglån.
Skal du kjøpe din første bolig? Les mer om hva du bør tenkte på her.
Renten for byggelånet er høyere enn for et vanlig boliglån under selve byggeperioden. Grunnen til det er at under selve byggingen har banken en større risiko for tap. Når boligen er ferdig kan banken ta sikkerhet for lånet i den, og da reduseres bankens risiko og lånet kan bli et vanlig boliglån med lavere rente.
Kostnader knyttet til renter og andre avgifter varierer mye fra bank til bank. Derfor er det lurt å høre med flere banker, slik at du kan velge den banken som tilbyr de beste vilkårene.
Hvor mye kan jeg få i byggelån?
Når bygging og oppussing er ferdig, vil byggelånet bli omgjort til en del av boliglånet ditt, og renten vil da være lik som den du har på boliglånet. Hvor mye du får i byggelån vil derfor avhenge av inntekt, hvor mye gjeld du har fra før, og hvor mye mer lån banken mener at du kan klare å betjene med din økonomi.
Hvor mye egenkapital du har vil også påvirke hvor stort lån du kan få. Husk å bruke opp egenkapitalen før du begynner å bruke av byggelånet, så forlenger du perioden hvor du ikke betaler renter på byggelånet.
Hvor mye koster et byggelån?
I tillegg til den nominelle renten som gjerne beregnes og belastes kvartalsvis, har mange banker en løpende provisjon på byggelånet. Provisjonen er som regel også en kvartalsvis beregning på ca. 0,2 % til 0,5 % av det totale lånebeløpet (lånerammen) som er innvilget.
Med lånet kan det komme en del gebyrer og avgifter som etableringsgebyr og administrative gebyr, enten i form av en fast sum eller en rente. Vær oppmerksom på at det kan være gebyrene som skiller det billigste byggelånet fra resten, så husk å les nøye gjennom vilkårene på lånetilbudene du får.
Binde renten på boliglånet? Les om fordeler og ulemper her.
Hvor mye en byggelånspakke inkluderer av andre goder, kan også variere. Er gode tilbud på forsikringer inkludert? Vil de tilby gratis verdivurdering av eiendom du allerede eier? Som nevnt, det er viktig at du leser vilkårene nøye.
Gebyrene varierer mye mellom de ulike bankene, derfor lønner det seg å innhente tilbud fra flere banker slik at du kan sammenligne og velge det beste tilbudet.
Lurer du på noe om boliglån? Få svar på det du lurer på i vår artikkelserie om temaet.
- Alt du trenger å vite om rammelån
- Annuitetslån vs. serielån: Fordeler og ulemper
- Avdragsfrihet på boliglånet
- Slik får du mest ut av BSU
- Slik sparer du til bolig
- Boliglån uten egenkapital
- Byggelån
- Les dette før du kjøper første bolig
- Fastrentelån: Fordeler og ulemper
- Hyttelån
- Lån til sekundærbolig
- Topplån
- Bytte bank med boliglån
- Hva kan du gjøre ved rentestigning
- Dette avgjør om du får boliglån
- Slik får du boliglån når du er alene
- Alt om egenkapital til bolig
- Hvordan søke boliglån?
- Slik får du boliglån som ung
Utnyttelsesgrad påvirker kostnaden
Hvor mye av den totale lånesummen du bruker (utnyttelsesgraden) vil også påvirke kostnaden av lånet, sett ut fra hvor mye det vil koste deg å låne hver krone. Dersom du får innvilget en låneramme på 1 million kroner, men kun bruker 50.000 kroner av dette på bygget (altså 5 %), vil du fortsatt betale kvartalsvis renteprovisjon av hele lånet på 1 million. Kostnaden for det reelle lånet på 50.000 kroner blir sånn sett svært høy per lånte krone.
Utnytter du 100 % av lånerammen på 1 million kroner, vil provisjonskostnaden for lånet bli den samme som om du utnytter 5 % av lånerammen. Fordelt på et større beløp blir kostnaden per lånte krone mindre. Altså, jo mer av lånerammen du benytter, jo rimerligere blir kostnaden per krone du låner.
Sjekket mulighet for rammelån? Les mer om rammelån her.
Avslutningsvis vil byggelånet også blir billigere jo kortere byggeprosessen er, ettersom du kan omgjøre til et boliglån med lavere rente raskere. Derfor vil god og systematisk planlegging og gjennomføring også kunne bidra til å redusere lånekostnadene.
Hvordan søke om byggelån
Når du skal søke om byggelån i banken er det svært viktig at du har en god plan for byggeprosjektet. Planen må inneholde fremdrift og detaljert budsjettering over hvilke kostnader som kommer. Banken trenger å se at alle kostnader og detaljer rundt prosessen er inkludert så langt det er mulig, slik at lånesummen ikke kommer til å overstige hvor mye du klarer å betjene.
Ofte vil det lønne seg å ta opp byggelån i en bank som befinner seg geografisk nær der du skal bygge. Banken sender gjerne sine egne takstpersoner for å kontrollere prosessen. Bor du for langt unna, vil en del banker sannsynligvis ikke ønske å innvilge lån, ettersom det blir vanskeligere med kontrollene.
Sjekkliste for byggelån:
- Eier du tomt eller skal du kjøpe? Husk å høre med kommunen om det finnes reguleringsplaner for tomten.
- Kommer det kostnader knyttet til sprengning og annet grunnarbeid?
- Skal du styre deler av byggeprosessen selv eller bruke en totalentreprenør? Det lønner seg å ha finansieringen i orden før du kontakter husleverandør og entreprenør.
- Skal du ha arkitekttegnet hus eller ferdighus? Om du får tilbud på ferdighus fra flere leverandører, kan det være penger å spare. På Hus.no er det gratis og uforpliktende å innhente tilbud på ferdighus fra flere leverandører i ditt område.
- Hvor stort areal har du bruk for i dag og i fremtiden, og skal boligen har utleiedel?
- Husk å få verdivurdering om du eier en bolig allerede. Skal denne selges kan det lønne seg å hente inn tilbud fra flere eiendomsmeglere slik at du kan velge det beste tilbudet. Her finner du en gratis og uforpliktende anbudstjeneste som gir deg tilbud fra eiendomsmeglere som er spesialiserte på ditt lokalområde.
- Det kan være lurt å legge inn en buffer i kostnadsberegningen, det dukker som regel opp noen uforutsette kostnader i en slik prosess.
- Undersøk ordentlig før du velger håndverkere og firma. I tillegg til å innhente flere tilbud, bør du sjekke at byggefirmaene har godkjenninger og sertifiseringer i orden, samt at de har gode referanser.
- Be om fastpris når du innhenter kostnadsoverslag.
- Det er anbefalt å bruke standardkontrakter, og du bør ikke signere noe før du har gått gjennom kontraktene med banken.
- Dersom du skal gjøre dette selv, søk om byggetillatelse i god tid!